Suomalaisyritykset tahkoavat rahaa Yhdysvalloissa

Äskettäin uutisoitiin, miten suomalainen teknologiayritys Naava alkaa myydä Yhdysvaltojen markkinoille niin sanottuja älyviherseiniä, jotka puhdistavat toimistojen sisäilmaa. Aiemmin olen tässä blogissa kertonut mm. tamperelaisen Vincitin, kankaanpääläisen Clothing Plus Oy:n ja laitilalaisen Japan USA:n toimista.
Nämä eivät ole suinkaan ainoita Amerikan markkinoilla menestyviä suomalaisia. Mukana menossa on monia niin isoja kuin pieniäkin yrityksiä.
Lyhyen ajan sisällä olemme saaneet kuulla esim. tamperelaisen Frameryn, vantaalaisen Footbalancen, helsinkiläisen Klarnan, varkautelaisen Carelian Caviars Oy:n ja kempeleläisen Cajon menestyksekkäistä Amerikan askelista. Isompien yritysten sarjassa USA:n menestyksestä ovat kertoneet 19 miljoonan euron sopimuksen saanut Vaisala ja Konegranes.

Naava alkaa myydä Yhdysvaltojen markkinoille niin sanottuja älyviherseiniä, jotka puhdistavat toimistojen sisäilmaa. Yritys avaa tarkoitusta varten tehtaan New Jerseyssä, kertoo Naavan perustaja ja toimitusjohtaja Aki Soudunsaari MTV:n uutisissa.
Älyviherseinä yhdistää tekoälyn ja kasvit paketiksi, joka Soudunsaaren mukaan tuottaa huoneisiin ”pohjoismaista metsäilmaa”.
– Olemme kehittäneet teknologian, jossa kasvit ovat osa koneistoa. Sillä pystytään satakertaistamaan normaalikasvin teho huoneilman puhdistamisessa, Soudunsaari sanoo.
– Laitteessa on yhdistetty luontoa ja tekoälyä. Siinä on muun muassa automatisoitu

Klarna aloittaa toiminnan Yhdysvaltain markkinoilla. Ensimmäinen yhdysvaltalainen kumppani on Overstock.com, joka ottaa Klarnan käyttöönsä ensimmäisenä verkon vähittäiskauppana Pohjois-Amerikassa.

Overstock.com käyttää Klarna Checkout -ratkaisua mobiiliostoksien mahdollistamiseen. Palaavat asiakkaat voivat tehdä ostoksia yhdellä napsautuksella. Uuden käyttäjän tarvitsee täydentää ainoastaan sähköpostiosoite ja toimitusosoite. Klarnan avulla kauppiaat voivat virtaviivaistaa verkko-ostamista ja -maksamista.

Carelian Caviar Varkaudesta etsii savolaiselle kaviaarille uusia markkinoita kaukaa lännestä, Las Vegasin kasinokaupungista ja Kalifornian Los Angelesin ja San Franciscon alueelta.

– Olemme toimittaneet Yhdysvaltoihin jo useita satoja kiloja. Tavoitteemme on tonni ensi vuonna, jos kaikki käy hyvin. Se on meille erittäin tärkeä askel, kertoo Carelian Caviarin toimitusjohtaja Carin Holmqvist.

USA:ssa Carelian Caviar on tehnyt yhteistyötä floridalaisen Caviar & Caviar -liikkeen kanssa itärannikolla, Floridan ja New Yorkin välillä. Yhteistyötä ollaan tiivistämässä ja vauraan länsirannikon mahdollisuuksia tutkitaan yhdessä.

Cajo Techlogies on kempeleläinen lasermerkintälaitteiden valmistaja, joka perusti jokin aika sitten tytäryhtiön Yhdysvaltoihin.

Suomessa jo alansa johtavan valmistajan aseman vahvistanut Cajo Technologies Oy on laajentanut toimintaansa Yhdysvaltoihin. Cajo Technologies Inc.-tytäryhtiötä Yhdysvalloissa johtaa konsernin maajohtaja Ismo Rantala. Yritysorganisaation rakentaminen on alkanut ja ensimmäiset paikalliset rekrytoinnit on tehty.

”Kasvupotentiaalimme Yhdysvalloissa on valtava, markkina on pelkästään emoyhtiömme maahan Suomeen verrattuna jopa 70-kertainen”, maalailee maajohtaja Rantala. Ensimmäiset merkintälaitteet on jo myyty ja toimitettu.

Konecranes on saanut heinäkuussa 12 RTG-nosturin tilauksen South Carolina Ports Authorityltä (SCPA) Yhdysvalloista. Yritys toimii Charlestonissa, Etelä-Carolinassa. Nosturit toimitetaan SCPA:n Charlestonin satamassa sijaitsevaan Wando Welch -terminaaliin alkusyksystä 2017. Kun 12 uutta RTG-nosturia ovat käytössä, SCPA:lla on yhteensä 53 Konecranes RTG -nosturia.

”Tämä on vuodesta 1998 alkaen viides Konecranes RTG-nosturitilauksemme”, sanoo Stevenson Kemp Jr., Director, Terminal Operations. ”Tilaamme Konecranes-nostureita, sillä Konecranes RTG -nosturit ovat osoittautuneet parhaiksi sekä rakenteeltaan, toimintaominaisuuksiltaan ja pitkän ajanjakson huollettavuudeltaan. Myös paikallinen Konecranes-huolto ja tekninen tuki on erinomaista. Haluamme entisestään vahvistaa tiivistä yhteistyötämme yrityksen kanssa.”

Framery Tampereelta on mainio esimerkki nopeasti kasvavasta suomalaisyrityksestä, joka tekee eikä pohdiskele.

Framery Oy valmistaa pieniä lasiovisia koppeja Tampereen Sarankulmassa, Aamulehden vanhassa painohallissa. Äänieristetyille puhelinkopeille on kova kysyntä muun muassa Yhdysvalloissa.

Framery Oy on rakentanut jo yli 2 500 äänieristettyä puhelinkoppia. Erikoinen liikeidea syntyi yhtiön perustajien entisessä työpaikassa.

– Oma esimies puhui niin äänekkäästi puhelimeen, että meidän piti työkaverin kanssa keksiä jotain, kertoo Samu Hällfors.

Hällfors perusti yhdessä työkaverinsa Vesa-Matti Marjamäen kanssa Framery Oy:n vuonna 2010.

– Kännykät eivät ole poistaneet rauhallisen tilan tarvetta. Puhelimeen puhuttaessa tarvitaan rauhaa. Melu häiritsee keskittymistä. Äänieristetyssa kopissa voi puhua rauhassa ja muita häiritsemättä. Vientiä on jo monelle mantereelle

Suurin osa Frameryn puhelinkopeista menee vientiin.
– Suurin vientimaa on Yhdysvallat, kertoo Hällfors Ylen uutisissa. Yhtiön kasvutahti on ollut hurja. Parissa kolmessa vuodessa se on moninkertaistanut liikevaihtonsa ja työntekijämääränsä.
– Tavoitteena on nostaa liikevaihto 100 miljoonaan euroon ja työntekijämäärä 150:een. – Meille rekrytoidaan koko ajan lisää väkeä. Viimeisen kuukauden aikana yhtiöön on tullut toistakymmentä uutta työntekijää.

Samu Hällforsia kasvuvauhti ei hirvitä.
– On mukava myydä paikallisista raaka-aineista tehtyä fyysistä tuotetta, joka käy maailmalla kaupaksi.

Tampereen Sarankulmassa nelisenkymmentä työntekijää rakentaa koppeja, joiden tärkein raaka-aine tulee suomalaisesta metsästä. Yhdysvallat on Frameryn suurin markkina-alue tällä hetkellä, ja Hällfors arvioi Pohjois-Amerikan viennin kasvavan vielä paljon. Myös suunnitelmia presidentti Donald Trumpin väläyttelemän protektionistisen politiikan varalle on tehty.

– Meillä on jo tytäyhtiö Yhdysvalloissa, ja suunnittelemme logistiikkakeskuksen avaamista sinne. Keskukseen viedään Suomesta komponentteja, jotka lähetetään sieltä asiakkaille. Yksi keino olisi tehtaan perustaminen Yhdysvaltoihin, sanoo Hällfors.

Sinunkin yrityksesi voidaan lisätä tämän listan jatkoksi pian. Ota meihin yhteyttä, niin katsotaan, miten voimme auttaa sinut hyvin vetäville USA:n markkinoille.

Simo.lahtinen@capteeni.com
puh. +1 641.451.1906
Suomen toimisto puh. 0400 400 200.

Lähteet: MTV 24.1.2017, New.cision.com, Cajo Technologies Oy:n tiedote, Savon Sanomat 7.11.2015, Osakesijoittajat.fi, Yle Uutiset 31.5.2016, Aamulehti 7.2.2017.

Jaa:

Legal Disclaimer

The content on our website is only meant to provide general information and is not legal advice. We make our best efforts to make sure the information is accurate, but we cannot guarantee it. Do not rely on the content as legal advice. For assistance with legal problems or for a legal inquiry please contact your attorney.