Miten Bidenin kaavailema minimivero miljardööreille tulisi vaikuttamaan superrikkaisiin?

Suunnitelman toteutuessa kaikista rikkaimpien olisi maksettava veroja pääomansa arvonnoususta myös silloin, kun he eivät ole myyneet omaisuuttaan.

Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin suunnittelema ”minimitulovero miljardööreille” on herättänyt kysymyksiä maan superrikkaissa ja heidän neuvonantajissaan.

Epäilyjen keskiössä on kysymys siitä, miten minimivero toimisi käytännössä ja onko lakiuudistuksilla edellytyksiä toteutua.

Suunnitelmalla, joka toisi yli 100 miljoonaa dollaria omistavien ihmisten omaisuuden arvonnousun verotuksen piiriin on vahvaa kannatusta demokraattipuolueen kannattajien keskuudessa. Se voisi kasvattaa verotuloja sadoilla miljardeilla dollareilla, jotka otettaisiin ihmisiltä, jotka ovat periteisesti pystyneet pitämään verotuksensa alhaisena verolakien avulla.
Kyseessä on jo olemassa olevan idean uusi tuleminen. Kymmenen vuotta sitten presidentti Barack Obama toi esiin niin sanotun ”Buffett-säännön”, kun kuuluisa suursijoittaja Warren Buffett kertoi hänen sihteerillään olevan korkeampi veroprosentti kuin hänellä itsellään.

Bidenin kaavailema verouudistus vaikuttaisi vain pieneen joukkoon amerikkalaisia. On kuitenkin epätodennäköistä, että se menisi lähiaikoina läpi kongressissa, missä demokraateilla on vain hiuksen hieno enemmistö ja monet maltillisemmat demokraatit ovat torjuvia suuren verouudistuksen suhteen.

Tässä vastauksia keskeisimpiin kysymyksiin Bidenin verosuunnitelman suhteen.

Kuinka uusi vero toimisi käytännössä?

Tarkoituksena on, että yli 100 miljoonaa dollaria omistavat veronmaksajat maksaisivat minimissään 20% vuodessa pääomansa arvonnoususta riippumatta siitä, ovatko he myyneet omistuksiaan vai säilyttävätkö sen.

Tällä hetkellä pääoman arvon nousua verotetaan vain kun se ”realisoidaan”, eli esimerkiksi silloin kun osakkeita myydään. Bidenin suunnitelman toteutuessa rikkaat ihmiset joutuisivat maksamaan veroa pääomansa arvon noususta myös silloin, kun sitä ei realisoida, mikä tarkoittaisi suurta muutosta verotuksen pitkäaikaisiin periaatteisiin.

Veronmaksajien olisi seurattava ja raportoitava maan verohallitukselle joka vuosi omistuksensa ja muutokset niissä. Realisoimattomista pääomatuloista maksettavia veroja olisi kuitenkin mahdollista siirtää tarvittaessa tuonnemmas muutaman vuoden ajan. Hankalasti realisoitavaa omaisuutta, kuten kiinteistöjä omistavien ihmisten ei tarvitsisi maksaa veroa ennen omistuksien myyntiä, mutta lykkäyksestä veloitettaisiin oma maksunsa.

Kuinka moneen ihmiseen tämä vero kohdistuisi?

100 miljoonan dollarin kynnys tarkoittaisi, että rikkain noin 0,01% amerikkalaisista — eli suunnilleen 20 000 kotitaloutta – kuuluisi tämän veron piiriin.

Valkoinen talo arvioi, että se toisi vuosikymmenen kuluessa noin 360 miljardia dollaria tuloja liittovaltiolle, mistä yli puolet tulisi vähintään miljardi dollaria omistavilta kotitalouksilta.

Kuinka rikkaat välttelevät tällä hetkellä veroja?

Liittovaltion verohallitus verottaa tällä hetkellä vain tuloveroja, eikä pääoman, kuten osakkeiden arvonnousua tai omaisuutta sinänsä ja monilla rikkaimmista amerikkalaisista on varsinaisia tuloja hyvin vähän suhteessa omaisuuden määrään.

Multimiljonääreillä ja miljardööreillä on mahdollisuus valita, milloin myyvät omistuksiaan ja he voivat korvata verotettavia tuloja tappioilla, vähennyksillä sekä muilla keinoilla. Monet myyvät omistuksiaan vain harvoin, jos koskaan, sillä he voivat myynnin sijasta ottaa valtavaa omaisuuttaan vastaan suuria lainoja tarvitessaan käteistä.

Tämä tarkoittaa, että rikkaimmat amerikkalaiset pystyvät jatkuvasti lykkäämään verovelvollisuuksiaan vuosien ajan tai jopa hamaan ikuisuuteen.

Miksi tämä idea kerää suosiota?

Realisoimattomien pääomatulojen verottamisen kannattajat sanovat, että Yhdysvalloissa on nyt kaksi erillistä verojärjestelmää: suurin osa kansasta maksaa veronsa jokaisesta palkastaan, mutta rikkaimmat voivat valita, milloin jos koskaan he maksavat veroja.

Valkoisen talon raportti viime vuodelta kertoo, että miljardöörien keskimääräinen veroaste on 8,2%, mikä alittaa reippaasti keskiluokan verotaakan. Verouudistusta kannattavat demokraatit sanovat, että sillä voitaisiin rahoittaa uusia investointeja ilmastotoimiin, lastenhoitoon sekä terveydenhuoltoon. Senaatin rahoitusvaliokunnan puheenjohtaja Ron Wyden on työskennellyt jo aiemminkin samankaltaisten suunnitelmien parissa ja on verouudistuksen voimakas kannattaja.

Millä argumenteilla suunnitelmaa vastustetaan?

Vastustajat painottavat, että verouudistus romuttaisi pitkään vallinneen periaatteen, että ainoastaan realisoituja tuloja verotetaan. Republikaanit ja jotkut demokraatit sanovat, että on epäreilua verottaa niin sanottuja piilotuloja tai pääomatuloja, jos varsinainen rahan määrä ei ole kasvanut.

Veroasiantuntijoiden mukaan uudistus olisi hallinnollinen painajainen niin verohallinnolle kuin veronmaksajillekin ja johtaisi loputtomiin kärhämiin vaikeasti hinnoiteltavan omaisuuden arvon määrittämisessä. Lakiasiantuntijat ovat myös kyseenalaistaneet uudistuksen perustuslaillisuuden.

Miten uudistus eroaa omaisuusverosta?

Senaattorit Elizabeth Warren ja Bernie Sanders ajoivat omaisuusveroa demokraattien esivaalikampanjan aikana ennen presidentinvaaleja 2020.

Omaisuusvero olisi vielä askel eteenpäin Bidenin suunnitelmasta, koska realisoimattoman arvonnousun lisäksi verokarhun hampaisiin päätyisi vuosittain rikkaimpien amerikkalaisten koko omaisuus arvonnoususta riippumatta.

Biden torjui kampanjansa aikana täyden omaisuusveron, mutta miljardöörien kovemmasta verotuksesta on tullut viime aikoina oleellinen osa demokraattien agendaa.

Millaiset odotukset verouudistuksella on päästä läpi?

Lyhyesti sanottuna ei hurrattavat.

Vain tuntien sisällä Bidenin suunnitelman julkistuksesta demokraattien senaattori Joe Manchin, joka toisinaan hyppää äänestyksissä republikaanien puolelle torjui ajatuksen kutsuen sitä ”liian hankalaksi”. Hän sanoi kannattavansa muita tapoja verottaa superrikkaita.

Pidemmällä aikavälillä näyttää siltä, että superrikkaiden realisoimattomien omaisuuden arvon nousujen verottamisesta on tulossa pysyvä osa demokraattien agendaa. Idea on vain vuosissa siirtynyt kaikista radikaaleimpien ja edistyksellisimpien kongressiedustajien tontilta demokraattipuolueen valtavirraksi.

Lähde: Bloomberg

Jaa:

Legal Disclaimer

The content on our website is only meant to provide general information and is not legal advice. We make our best efforts to make sure the information is accurate, but we cannot guarantee it. Do not rely on the content as legal advice. For assistance with legal problems or for a legal inquiry please contact your attorney.