Bizwomenin hiljattaisen artikkelin mukaan Yhdysvaltain yritykset odottavat nostavansa palkkoja keskimäärin 3,8 prosentilla vuonna 2024.
Tämä ennustettu 3,8 prosentin lukema tarkoittaa lievää laskua suhteessa tähän mennessä vuonna 2023 rekisteröityihin keskimäärin 4 prosentin palkankorotuksiin. 3,8 prosenttia oli tosin ennustettu palkankorotusten taso myös tälle vuodelle, mutta työvoimaa suosiva työmarkkina sekä kilpailu osaavasta työvoimasta ovat johtaneet suurempiin palkankorotuksiin kuin aiemmin odotettiin.
Yhteensä lähes 8 kymmenestä (78%) työnantajasta odottaa budjetoitujen palkkojen kasvavan tai pysyvän samana vuonna 2024, kun taas jäljellä oleva 22% työnantajista aikoo alentaa palkkojaan ensi vuonna. Tämä on yli kaksinkertainen osuus verrattuna vuoteen 2023, jolloin 9% työnantajista odotti palkkojen alentamista.
Niiden yritysten joukossa, jotka kasvattavat palkkabudjettejaan, lähes kaksi kolmesta (65%) mainitsee kilpailullisen työmarkkinan motivaationa palkankorotuksille, vaikka monet näistä yrityksistä odottavatkin myöntävänsä pienempiä palkankorotuksia kuin vuonna 2023. Itse asiassa monet näistä yrityksistä käyttävät vuonna 2023 myönnettyä suurta palkankorotusta perusteluna selittäessään työntekijöille, miksi palkankorotukset ovat ensi vuonna pienempiä samaan aikaan, kun ilmassa on huolta horisontissa häämöttävästä talouden taantumasta.
Inflaatioennusteiden pysyessä korkeina ja tarjonnan ollessa kysyntää suurempi erikoistuneille taidoille työmarkkinoilla monet asiantuntijat ennustavat, että keskimääräiset vuotuiset palkankorotukset todennäköisesti pysyvät yleisesti 3,5% ja 4% välillä nähtävissä olevassa tulevaisuudessa, mikä on korkeampi taso, kuin ennen pandemian alkua yleisesti oli. Siitä huolimatta työmarkkinoiden alkaessa hieman pehmetä työntekijät alkavat myös olla varovaisempia palkan epätasapainosta suhteessa heidän taitojensa ja panostensa arvoon työllisyyden kannalta. Tämä auttaa keskimääräisiä palkankorotuksia pysymään sen verran maltillisina, etteivät inflaatiopaineet pääse kasvamaan liikaa. Esimerkiksi palkkakasvu keväällä 2023 oli 5,6%, laskien edellisvuodesta, jolloin se oli huipussaan 6,7%. Tämä on hyvä merkki niille, jotka toivovat palkkojen kasvavan maltillisemmalla tahdilla, vaikka mediaanipalkkakasvu on edelleen merkittävästi korkeampi kuin ennen pandemiaa rekisteröity 3%:n ja 4%:n mediaanikasvu.
Uusien työpaikkojen määrä on vakiintunut suhteellisen tasaiseksi noin 9,6 miljoonaan, mille tasolle päästiin kesäkuussa, ja kun irtisanomiset pysyvät vakaana ja työpaikan vaihtajien määrä vähenee, näyttää siltä, että työmarkkinat saattavat olla saavuttaneet tasapainon, joka on linjassa sen “pehmeän laskeutumisen” kanssa, jota Yhdysvaltain keskuspankki on tavoitellut koronnosto-kampanjallaan. Tämä on erinomainen uutinen sekä työnantajille että työntekijöille. Vastaavasti talouden taantumaa ennustavien taloustieteilijöiden määrä on laskenut merkittävästi, ja useimmat niistä, jotka edelleen ennustavat talouden laskusuhdannetta, ennustavat nyt sen olevan kestoltaan lyhyempi ja vähemmän vakava.
Yhteenvetona voidaan todeta, että on paljon viitteitä siitä, että nykyinen palkkastabilitetti voi olla kestävä. Yhdessä vakaiden hintojen ja inflaation kanssa, joka on nyt historiallisia keskiarvoja alhaisempi, tämä vähentää merkittävästi riskiä palkka- ja hintakierteelle. Vaikka uusia työpaikkoja etsivät työntekijät voivat odottaa palkkansa nousua, tämä nousu on huomattavasti pienempi kuin viime vuonna, ja työmarkkinat sekä palkankorotukset näyttäisivät olevan vakiintumassa kasvun jälkeen uuteen normaaliin.
Lähde: mployeradvisor.com
Jaa: