Amerikan autoteollisuuden tulevaisuus

Pohjois-Amerikan autoteollisuus on alueen tärkeimpiä talouden osa-alueita, huolimatta merkittävistä haasteista viime vuosina. Ala on muuttunut dramaattisesti viimeisen vuosikymmenen aikana tuotannosa myyntiin: alhaisemmat myyntiluvut ja nousevat hinnat, muuttuvat kuluttajien mieltymykset ja uudet teknologiat ovat ajaneet vieneet historiallisen muutoksen aikaan.

Pohjois-Amerikan autosektori tuottaa nyt yli 500 miljardia dollaria vuosittain ja työllistää yli 1,7 miljoonaa ihmistä, kertoo National Automobile Dealers Association (NADA). Tuotannon osalta Pohjois-Amerikka pysyy merkittävänä toimijana ja siellä valmistetaankin vuosittain yli 17 miljoonaa ajoneuvoa.

Vuoden 2020 ensimmäisellä puoliskolla Pohjois-Amerikan ajoneuvomyynti putosi yli 30 % verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon. Tämän syyn ymmärtämiseksi on palattava COVID-19-pandemiaan. Tuotanto häiriintyi merkittävästi, kun monet tehtaat suljettiin väliaikaisesti viruksen leviämisen estämiseksi. Teollisuus osoitti sitkeyttä ja näytti toipuvan entiseen loistoonsa, mutta myynti laski vuonna 2022 vain 13,7 miljoonaan myyntiin, mikä oli alhaisin luku Yhdysvalloissa vuoden 2011 jälkeen.

Edessä olevat haasteet

Yksi huomionarvoisimmista muutoksista Pohjois-Amerikan autoteollisuudessa liittyy kuluttajien mieltymysten muutoksiin. Viime vuosikymmenen aikana ajoneuvot ovat kysynnän muutosten myötä kasvaneet yhä suuremmiksi, kuten urheilu- ja kuorma-autoihin, kun taas sedanien ja pienempien autojen myynti on laskenut. Tämän trendin uskottiin olevan alhaisista bensiinihinnoista johtuva, mutta vaikka inflaatio iski viimeisten kahden vuoden aikana, kuluttajien mieltymys ei muuttunut; itse asiassa vuoden 2022 ensimmäiset neljä kuukautta olivat ennätyksellisiä urheilu- ja kuorma-autojen myynnin suhteen. Halu tilavampiin ja monipuolisempiin ajoneuvoihin näyttää edelleen hallitsevan Pohjois-Amerikan mantereella.

Toisaalta siirtyminen suurempiin ajoneuvoihin yhdessä inflaation kanssa on johtanut uusien autojen keskihinnan nousuun, joka lähestyy nyt Yhdysvalloissa 50 000 dollaria, mikä on historiallisen korkea taso. Tämä trendi on tehnyt uusien ajoneuvojen ostamisesta kuluttajille haastavampaa, ja monet ovat siirtyneet ostamaan käytettyjä autoja. Cox Automotiven mukaan käytettyjen autojen myynti Pohjois-Amerikassa saavutti ennätyskorkean tason vuonna 2021, mikä oli noin 4 miljoonaa myytyä ajoneuvoa. Kuitenkin vuonna 2022 myyntimäärä laski huomattavasti, saavuttaen uuden alimman tason, jota ei oltu nähty sitten vuoden 2013. Yllättävästi tämä tapahtui siitä huolimatta, että tukkuhinnat käytetyille ajoneuvoille laskivat suurimman osan viime vuodesta, epäilemättä liittyen laskusuhdanteeseen.

Monenlaiset sijoittajat

Nykytilanteelle on ominaista kilpailun lisääntyminen ulkomaisten automerkkien suunnalta. Japanilaiset ja korealaiset autonvalmistajat, kuten Toyota, Honda ja Hyundai, ovat nousseet merkittäviksi toimijoiksi Pohjois-Amerikan markkinoilla ja jatkavat markkinaosuutensa kasvattamista. Kiinalaiset autonvalmistajat pyrkivät myös saamaan osansa markkinoista.

Pysyäkseen kilpailukykyisinä Pohjois-Amerikan autonvalmistajat sijoittavat runsaasti uusiin teknologioihin. Siirtyminen sähköajoneuvoihin (EV) on kaikkein näkyvin, ja useat suuret automerkit, kuten Ford ja General Motors, ovat ilmoittaneet suunnitelmistaan siirtyä sähkövoimaan perustuviin ajoneuvoihin tulevien vuosien aikana. VIA Motorsin toimitusjohtaja ja EV-pioneerina toiminut Bob Purcell General Motorsilla 1990-luvulla sanoo, että “emme ole nähneet tällaista perustavanlaatuista muutosta autoteollisuudessa sitten varhaisimpien aikojen, joten saamme elää yhtenä historian jännittävimmistä ajanjaksoista.” Sähköajoneuvojen lisäksi itseohjautuvat ajoneuvot ovat toinen tulevaisuuden megatrendi. Vaikka täysin itseohjautuvat autot ovat vielä useiden vuosien päässä, Pohjois-Amerikan autonvalmistajat sijoittavat runsaasti teknologiaan ja testaavat autonomisia ajoneuvoja julkisilla teillä. Daimlerin autonomisten kuorma-autojen itsenäiseksi osastoksi itsenäistyneen Torc-yhtiön toimitusjohtaja Peter Vaughan Schmidt väittää, että “autonomisia kuorma-autoja on saatavilla suuressa mittakaavassa tämän vuosikymmenen loppuun mennessä Amerikassa.”

Lahjakkuuden dilemma

Kilpailu taitavista työntekijöistä on yksi tärkeimmistä autoteollisuutta kohtaavista haasteista – haaste, joka on yhä merkittävämpi useilla toimialoilla. Erityisesti insinöörien ja teknologiaan erikoistuneiden alojen osalta pätevien työntekijöiden löytäminen on hankalaa. Martinrea Internationalin toimitusjohtaja Pat D’Eramol kuvaa, kuinka suuri ongelma tämä on, väittäen, että “Yhdysvalloissa meillä on nyt vaikeuksia löytää erikoistuneita työntekijöitä, joten emme tuo teknologiaa sisään vähentääksemme henkilöstömäärää vaan kompensoidaksemme työvoimapulaa.” DaoAI on yritys, joka keskittyy tekoälyrobotiikkaan valmistusteollisuudessa, ja sen teknologiajohtaja, Xiaochuan Chen, kertoo, että he “kamppailevat pysyäkseen tahdissa mukana, koska meillä on enemmän tilauksia kuin insinöörejä.” Tämä tilanne on loogisesti johtanut kilpailun kiristymiseen lahjakkuuksista, kun yritykset pyrkivät houkuttelemaan ja säilyttämään parhaat työntekijät. Vastauksena monet autoteollisuuden yritykset ovat ryhtyneet toimiin parantaakseen työvoima- ja lahjoitushankintastrategioitaan tarjoamalla kilpailukykyisiä palkkauspaketteja, joustavia työjärjestelyjä ja urakehitysmahdollisuuksia. He myös tekevät yhteistyötä oppilaitosten kanssa uusien lahjakkuuksien rekrytoimiseksi ja kouluttamiseksi tai sijoittavat nykyisten työntekijöidensä koulutus- ja kehitysohjelmii. Michiganin talouskehitysyhtiö (Michigan Economic Development Corporation), yksi huomattavimmista Pohjois-Amerikan autonvalmistuksen keskuksista, käynnisti Talent Action Team -tiimin, joka on MEDC:n tapa tehdä yhteistyötä alkuperäisvalmistajien ja alihankkijoiden kanssa ymmärtääkseen, miten työntekijät voidaan saada valmiiksi sähköistettyä tulevaisuutta varten.” TAT:n ohella he lanseerasivat EV Scholarsin ja EV Academyn, jotka ovat “yksi suurimmista liikkuvuusalan harjoittelijaohjelmista.” Michigan on keskeinen osavaltio kaikessa autoihin liittyvässä, ja MEDC:n siirtyminen työvoiman kehittämiseen osoittaa, että teollisuus on tietoinen merkityksestään.

Tuotantokeskukset

Meksiko on noussut viime vuosina vahvaksi toimijaksi Pohjois-Amerikan autoteollisuudessa, ja työvoima on yksi sen tärkeimmistä eduista. Meksikossa useat suuret automerkit rakentavat uusia tehtaita ja laajentavat toimintaansa. Erityisen huomionarvoista on Teslan suunnitelma avata uusi jättitehdas Meksikossa, joka ilmoitettiin aiemmin tässä kuussa, ja se lupaa lupaavaa piristystä teollisuudelle ja maan taloudelle. Tämä tapahtuu äskettäin allekirjoitetun vapaakauppasopimuksen, T-MEC:n, yhteydessä Meksikon, Kanadan ja Yhdysvaltojen välillä. Tämä sopimus hyödyttää jo nyt Meksikon autoteollisuutta lisäämällä vientiä Yhdysvaltoihin ja Kanadaan, kannustaen enemmän investointeja, modernisoimalla kauppasääntöjä ja tarjoamalla pääsyn uusille markkinoille. Sopimuksen päivitettyjen alkuperäsääntöjen, työsopimusten ja ympäristöstandardien odotetaan luovan ennakoitavamman ja vakaamman liiketoimintaympäristön ja samalla avaavan uusia mahdollisuuksia meksikolaisille autonvalmistajille ja osavalmistajille liiketoimintansa laajentamiseen. Sopimuksen myötä ja ottaen huomioon Meksikon läheisyyden Yhdysvaltoihin, suhteellisen alhaiset työvoimakustannukset ja taitavan työvoiman autoteollisuus nauttii vahvasta myötätuulessa.

Toisaalta Kanadalla on pitkä historia autoteollisuudessa ja se toimii kotina useille suurille automerkeille ja toimittajille. Viime vuosina maa on pyrkinyt vahvistamaan asemaansa teollisuudessa sijoittamalla tutkimus- ja kehitystyöhön, laajentamalla tuotantokapasiteettiaan ja houkuttelemalla uusia investointeja. Stellantis ja eteläkorealainen LG Energy Solutions (LGES) ilmoittivat viime vuonna investoivansa 3,5 miljardia dollaria suuren mittakaavan akkutehtaan rakentamiseen Windsoriin, jonka odotetaan olevan toiminnassa vuoteen 2024 mennessä ja luovan yli 2000 työpaikkaa.

Tänään sekä Meksiko että Kanada ovat olennaisia toimijoita Pohjois-Amerikan autoteollisuudessa – suuntaus, joka on vain kasvamassa tulevina vuosina. T-MEC-sopimuksen yhdistämät kolme maata lupaavat olla vahvempia kuin koskaan aiemmin kohtaamaan aiemmin mainitsemamme haasteet ja tuomaan markkinoille uuden vuosikymmenen innovaatioita.

Tuleva erikoisraporttimme Pohjois-Amerikan autoteollisuudesta, joka julkaistaan kesäkuussa 2023, pureutuu syvemmälle näihin haasteisiin sekä mahdollisuuksiin, jotka odottavat koko autoteollisuuden toimitusketjua.

Jos yritykselläsi on kiinnostus avata maailman suurimmat markkinat, ota yhteyttä:

simo.lahtinen@capteeni.com
+1 641 451 1906

Jaa:

Legal Disclaimer

The content on our website is only meant to provide general information and is not legal advice. We make our best efforts to make sure the information is accurate, but we cannot guarantee it. Do not rely on the content as legal advice. For assistance with legal problems or for a legal inquiry please contact your attorney.