Indeksikorotukset pitävät USA:ssa eläkemaksut ajan tasalla

indeksikorotukset pitavat usassa elakemaksut ajan tasalla

USA:ssa sosiaaliturvaetuuksien arvioidaan nousevan 2,57 % elinkustannusten indeksitarkistuksen vuoksi vuonna 2025, kun etuuksia nostetaan inflaatiolukuihin perustuen. Jotkut eläkeläiset voisivat saada noin 47 dollaria lisää kuukaudessa vuodesta 2025 alkaen, jos he saavat keskimääräisen noin 1 840 dollarin kuukausittaisen etuuden. On kuitenkin hyvä muistaa, että tämä olisi ennen kuin Medicare Part B -maksujen korotus, joka julkistetaan myöhemmin vuonna 2024, otetaan huomioon.

Korotus ei olisi suuri, sillä inflaatio on hidastunut viimeisen vuoden aikana. Ja jos tämä arvio osoittautuu oikeaksi, elinkustannusten nousu olisi hieman pienempi kuin 3,2 %:n korotus, joka tuli yli 71 miljoonalle amerikkalaiselle vuonna 2024. Kaiken kaikkiaan eläkeläiset ja lisäturvan (Supplemental Security Income) saajat, voivat odottaa melko keskimääräistä korotusta.

Mitä monet eivät ymmärrä siitä, miten sosiaaliturvaetuuksien indeksikorotus toimii

Verkosta voi löytää kyseenalaisia neuvoja, joissa vihjataan, että voisi olla parempi jäädä eläkkeelle vuonna 2024 kuin 2025 varmistaakseen ensi vuoden indeksikorotuksen. Tällainen neuvo ei kuitenkaan vaikuta järkevältä ensi silmäyksellä. Useimmat ihmiset eivät tiedä, että he hyötyvät automaattisesti ensi vuoden indeksikorotuksesta – vaikka he eivät olisi vielä hakeneet sosiaaliturvaa – kunhan he ovat vähintään 62-vuotiaita vuonna 2024.

“Eläköitymispäivän ajankohtaa ei pitäisi lainkaan määrittää elinkustannusten indeksikorotuksen perusteella, koska se otetaan automaattisesti huomioon sosiaaliturvan etuuksien laskennassa,” sanoo Mary Johnson, riippumaton sosiaaliturva- ja Medicare-politiikan analyytikko, joka on ennustanut indeksikorotuksia jo useiden vuosien ajan. “Toisin sanoen, tulevaa etuussummaa korjataan inflaation mukaan jo ennen sen hakemista.”

Sosiaaliturvahallinto vahvisti, että ihmiset ovat oikeutettuja elinkustannusten nousuun perustuviin etuuskorotuksiin siitä vuodesta lähtien, kun he täyttävät 62 vuotta. Tämä pätee, vaikka he eivät alkaisi saada etuuksia ennen täyttä eläkeikää, joka on nyt 67 vuotta vuonna 1960 tai sen jälkeen syntyneille, tai vaikka he odottaisivat mahdollisimman kauan saadakseen korkeammat kuukausittaiset etuudet 70 vuoden iässä. Riippumatta lopullisesta eläköitymisiästä, kuukausimaksusi on suurempi, mitä kauemmin eläkkeen hakemista odottaa, aina 70 ikävuoteen asti.

“Lisäämme elinkustannusten nousuun perustuvat korotukset etuuksiin siitä vuodesta alkaen, kun henkilö täyttää 62 vuotta. Etuuksia säädetään vuosittain vastaamaan mahdollisia elinkustannusten nousuja, jotka mitataan kuluttajahintaindeksillä,” sanoo Sosiaaliturvahallinnon tiedottaja Darren Lutz.

Lopullisia inflaatiolukuja varten tarvitaan lisää dataa

Heinäkuun viimeisimmät inflaatioluvut antavat ensimmäisiä vihjeitä, kun ennustetaan vuoden 2025 sosiaaliturvan elinkustannusten tarkistusta. The Senior Citizens League, puolueeton edunvalvontaryhmä, antoi 2,57 % arvion pian sen jälkeen, kun Yhdysvaltain tilastokeskus (U.S. Bureau of Labor Statistics) julkaisi heinäkuun inflaatiotiedot 14. elokuuta.

Moody’sin pääekonomisti Mark Zandi sanoo, että Moody’s arvioi indeksikorotuksen olevan 2,6 %, mikä on linjassa The Senior Citizens Leaguein arvion kanssa.
“Inflaatio on tasaantumassa, sillä pandemia ja Ukrainan sota — jotka laukaisivat korkean inflaation vuosina 2021 ja 2022 — ovat enimmäkseen jääneet taakse,” Zandi sanoo.

USA:n sosiaaliturvahallinto julkaisee vuosittaisen elinkustannusten tarkistuksen todellisen luvun lokakuussa, kun enemmän inflaatiotietoa on saatavilla. Tämän vuoden kolmannen vuosineljänneksen inflaatiolukuja verrataan viime vuoden kolmannen vuosineljänneksen lukuihin, jotta saadaan tulevan indeksikorotuksen suuruus.

Yhdysvaltain tilastokeskus julkaisee elokuun kuluttajahintaindeksin tiedot syyskuussa. Syyskuun kuluttajahintaindeksin julkaisupäivä on puolestaan 10. lokakuuta. Kaava, jolla inflaatiokorjaus lasketaan vuosittain, perustuu heinä-, elo- ja syyskuun kuukausimuutoksiin kaupunkien palkansaajille ja toimihenkilöille suunnatussa kuluttajahintaindeksissä (Consumer Price Index for Urban Wage Earners and Clerical Workers).

Sosiaaliturvaetuuksien suuruudet vaihtelevat huomattavasti

Kuukausittaisen sosiaaliturvan eläke-etuuden määrä riippuu monista tekijöistä, kuten siitä, kuinka paljon työntekijä on keskimäärin ansainnut, kuinka monta vuotta hän on työskennellyt ja minkä ikäisenä etuuksia on haettu. Jopa puolison ansiot (tai mahdollisesti eronneen puolisosi ansiot) voivat vaikuttaa lopulliseen etuuden määrään.

Inflaatio on ollut suuri ongelma varsinkin pienituloisille. Heinäkuussa Senior Citizens Leaguen tekemässä verkkokyselyssä 71 % 2 016 ikääntyneestä vastaajasta kertoi, että yksi heidän suurimmista eläkehuolistaan on se, että jatkuvat korkeat hinnat inflaation takia pakottaisivat heidät käyttämään säästönsä loppuun. Yli kolme neljäsosaa, eli 78 %, sanoi, että heidän kuukausibudjettinsa välttämättömyyksille, kuten asumiselle, ruoalle ja lääkkeille, oli suurempi kuin viime vuonna.

Kyselyn linkki oli upotettu ryhmän joka toinen kuukausi julkaistavaan digitaaliseen julkaisuun, ja sähköposteja lähetettiin ryhmän tilaajalistalle. Vapaaehtoinen kysely julkaistiin ja sitä mainostettiin myös Senior Citizens Leaguein Facebook-sivulla.

Sarja normaalia suurempia indeksikorotuksia sen jälkeen, kun inflaatio nousi jyrkästi muutama vuosi sitten, auttaa jatkossakin monia ikääntyneitä. Tulevat indeksikorotukset lisätään aikaisempiin korotuksiin.
“Vuosittainen inflaatiokorotus on välttämätön sosiaaliturvaetuuksien ostovoiman suojaamiseksi” Johnson sanoo, “Sosiaaliturva on yksi harvoista eläke-etuuksista, jotka tarjoavat tämän suojan, vaikka myöskin osa eläkkeistä tarjoaa inflaatiokorjauksen, mistä sijoittajat maksavat enemmän.”

Kuinka Detroitin eläkeläiset kärsivät inflaatiosta

Detroitin kaupungin eläkeläiset, jotka kuuluvat yleiseen eläkejärjestelmään (General Retirement System), menettivät 2,25 % elinkustannusten korotuksensa osana kaupungin konkurssia vuonna 2014. Elinkustannusindeksin tarkistusta ei ole palautettu.

Detroitin kaupungin tämän vuoden talousarvio sisälsi varoja, jotka on varattu kattamaan kertaluonteinen lisämaksu vanhan eläkejärjestelmän eläkeläisille. “Hallintoneuvostolle ei ole vielä tiedotettu maksuista tai niiden määrästä kyseisille eläkeläisille,” kertoi Michael VanOverbeke, Detroitin yleisen eläkejärjestelmän (ei-univormuiset työntekijät) pääjuristi.

Detroitin kaupungin tilivuosi alkoi 1. heinäkuuta. Päärahastonhoitajan toimiston mukaan tulevina viikkoina pitäisi olla enemmän tietoa kertaluonteisten maksujen tarkasta summasta tai keskimääräisestä maksusta. Maksujen aikataulu selviää myös tulevien viikkojen aikana, kun kaupunginvaltuusto hyväksyy asiasta päätöksen.

Tilivuoden 2025 talousarvio, jonka kaupunginvaltuusto hyväksyi huhtikuussa, sisältää 10 miljoonan dollarin määrärahan – 5 miljoonaa yleiselle eläkejärjestelmälle ja 5 miljoonaa Detroitin poliisi- ja palomiehien eläkejärjestelmälle kertaluonteista lisämaksua varten.

Seuraavana vaiheena on, että hallinto lähettää kaupunginvaltuustolle päätöslauselman, jolla valtuutetaan lisäeläkemaksut talousarvion määrärahan avulla. “Dugganin hallinto piti lupauksensa eläkeläisille ja lisäsi kertaluonteisen lisän tämän tilivuoden budjettiin tunnustaen eläkeläisten tekemät uhraukset,” todetaan kaupungin päärahastonhoitajan toimiston lausunnossa.

Vuosina 2022 ja 2023 koettiin dramaattisia indeksikorotuksia

Uutiset indeksikorotuksista nousivat otsikoihin, kun inflaatio ampaisi ylös pandemian aiheuttamien toimitusketjujen häiriöiden ja lisääntyneen kysynnän seurauksena. Vuonna 2022 sosiaaliturvaetuuksien elinkustannusten tarkistus oli 5,9 %. Vuonna 2023 eläkeläiset ja muut saivat 8,7 % indeksikorotuksen sosiaaliturvaetuuksiin sekä lisäturvaan (Supplemental Security Income). Tämä oli suurin inflaatiokorjaus sitten vuoden 1981, jolloin indeksikorotus oli 11,2 %.

Tästä huolimatta viivästykset ajankohdassa, jolloin eläkeläiset saavat korotuksen etuuksiinsa inflaation perusteella, vahingoittivat monia kotitalouksia. Sosiaaliturvaetuuksien elinkustannusten tarkistus tehdään vain kerran vuodessa, eikä kuukausittain tai edes neljännesvuosittain, mikä tarkoittaa, että eläkeläiset ja muut tukien saajat joutuivat odottamaan yli vuoden, ennen kuin heidän etuutensa nousivat inflaation kiihtyessä, kertoi Bostonin yliopiston taloustieteilijä Laurence Kotlikoff.

Tämä prosessi jätti monet eläkeläiset, Kotlikoff sanoo, “pahaan rakoon”, kun heidän piti maksaa laskuja ja kohonneita asumis- ja ruokakustannuksia viime vuosina.
“Sosiaaliturvan korotuksen viive tarkoittaa, että saat korvauksen inflaatiosta, joka tapahtui jopa 15 kuukautta sitten”, Kotlikoff sanoi, “Kun inflaatio oli noin 8 % muutama vuosi sitten, korotusviive pienensi etuudensaajien todellisia etuuksia noin 4 %. Se on valtava isku”, hän totesi.

Inflaatio on laskenut, Kotlikoff sanoi, mutta nyt on aika korjata elinkustannusten tarkistus, jotta ei syntyisi niin suuria viiveitä seuraavan inflaation kiihtyessä. Ajantasaisemmat tarkistukset pitkin vuotta kerran vuodessa tehtävien korjausten sijaan auttaisivat eläkeläisiä paremmin.

Mikä voi leikata indeksikorotusta

Vaikka inflaatiotarkistus toteutuisi nykyisten arvioiden mukaisesti, eläkeläisten on silti otettava huomioon lisäkustannuksia. Medicaren maksut vähennetään automaattisesti sosiaaliturvaetuuksista, Johnson huomautti, ja aiemmin tänä vuonna Medicare Trustees ennusti, että maksu nousisi 185 dollariin kuukaudessa vuoden 2024 aikana, nykyisestä 174,70 dollarista. Tämä 10,30 dollarin korotus vähentäisi mahdollisen 48 dollarin indeksikorotuksen noin 37,70 dollariin kuukaudessa — eli noin 452 dollaria vuodessa.

Toinen ongelma: Yhä useammat vanhemmat veronmaksajat maksavat kasvavaa veroa etuuksistaan aina, kun heidän etuutensa nousevat. Monet, jotka tekevät osa-aikatyötä eläkkeellä tai ovat säästäneet eläkevaroja, maksavat veroja osasta sosiaaliturvaetuuksiaan. Noin 40 % sosiaaliturvaa saavista amerikkalaisista maksavat tuloveroa etuuksistaan, kertoo sosiaaliturvahallinnon raportti.

Tulorajat, jotka laukaisevat verotuksen osasta sosiaaliturvaetuuksia, eivät muutu automaattisesti inflaation mukaan. Nämä kaksi veroluokkaa on kiinnitetty vuoden 1983 nimellisarvoihin. Liittovaltion tuloverojen osalta tärkeä raja on 25 000 dollaria yksinasuville ja 32 000 dollaria yhteisen veroilmoituksen tekeville pariskunnille.

Yksinasuvien kohdalla raja, jonka ylittäessä joutuu maksamaan veroja 50 prosentista sosiaaliturvaetuuksia, on silloin, kun yhdistetyt tulot ovat 25 000 ja 34 000 dollarin välillä vuodessa. Sen jälkeen jopa 85 % etuuksista on verotettavaa. Yhteisen veroilmoituksen tekevän pariskunnan täytyy maksaa taas veroja 50 prosentista sosiaaliturvaetuuksia, jos heidän yhdistetyt tulonsa ovat 32 000 ja 44 000 dollarin välillä. Jos pariskunnan yhdistetyt tulot ylittävät tämän summan, jopa 85 % etuuksista on verotettavaa.

Liittovaltion tuloveroja laskettaessa tarkastellaan yhdistettyjä tuloja, joihin kuuluvat säädetty bruttotulo, verovapaat korot (esimerkiksi tiettyjen joukkovelkakirjojen korot) sekä puolet vuoden aikana saaduista sosiaaliturvaetuuksista. Yhdistetyt tulot sisältävät myös ansiotyötulot, sijoitustuotot, verotettavat nostot perinteisistä 401(k)-suunnitelmista ja muut veronalaiset tulot.

Jos sinua kiinnostaa Amerikan valloitus, ota yhteyttä:
simo.lahtinen@capteeni.com
+1 641 451 1906

Lähde: US today

Jaa:

Legal Disclaimer

The content on our website is only meant to provide general information and is not legal advice. We make our best efforts to make sure the information is accurate, but we cannot guarantee it. Do not rely on the content as legal advice. For assistance with legal problems or for a legal inquiry please contact your attorney.