Mikä on USA:n talouden tila?

mika on usan talouden tila

Talous on yksi suurimmista uutisaiheista tämän vaalikauden aikana USA:ssa. Talous ei kuitenkaan ole yhtenäinen asia, vaan siihen kuuluu monia mittareita ja indikaattoreita, alkaen valtakunnallisista luvuista aina amerikkalaisten lompakoihin ja keittiönpöytiin asti. Aloitetaan siis purkamalla bruttokansantuotteen (BKT) käsitettä, joka voi joskus olla hankala.

  • Bruttokansantuote (BKT) on arvo kaikille Yhdysvaltain taloudessa tuotetuille tavaroille ja palveluille. Vuoden 2024 toisella neljänneksellä Yhdysvaltain BKT kasvoi 3,0 % nousten 28,65 biljoonaan dollariin.
  • BKT:n mittaaminen eri paikoissa ja toimialoilla auttaa analysoimaan taloudellisia muutoksia, kuten tietotekniikan osuuden kasvua BKT:stä, kun internet laajeni 1990-luvulla.
  • Kuusikymmentäkahdeksan prosenttia bruttokansantuotteesta tulee kuluttajien käyttämistä menoista tavaroihin ja palveluihin. 18 % tulee investoinneista ja toinen 18 % valtion menoista. Yhdysvallat on viime aikoina tuonut enemmän kuin vienyt, minkä seurauksena kaupan osuus BKT:stä on -3%.

gross domestic product components

Kuinka paljon energiaa Yhdysvallat tuottaa ja kuluttaa?

61 vuoden ajan Yhdysvallat käytti enemmän energiaa kuin se tuotti. Tämä muuttui vuonna 2019, kun tuotanto ylitti kulutuksen — ja tilanne on pysynyt samana siitä lähtien. Mikä on tämän muutoksen taustalla? Ja miten Yhdysvallat pitää koneensa pyörimässä?

  • Yhdysvallat on maailman suurin sekä öljyn että maakaasun tuotannossa. Vuonna 2023 fossiiliset polttoaineet vastasivat 75 % Yhdysvaltain energiantuotannosta, maakaasun osuus oli 38,2 % ja raakaöljyn 26,1 %. Uusiutuvat energialähteet muodostivat 8,2 % ja ydinenergia 8,1 %.
  • Kivihiili, joka oli aikoinaan tärkein energialähde, on pudonnut puoleen vuodesta 2008. Vuonna 2023 kivihiilen osuus energiantuotannosta oli 11,5 %. Wyoming tuottaa enemmän kivihiiltä kuin mikään muu osavaltio, ja sen osuus oli 41,2 % vuonna 2022.
  • Raakaöljy on myös maan tärkein energianlähde, vastaten 38 % energiankulutuksesta. Se on ollut maan tärkein energianlähde siitä lähtien, kun tietojen kerääminen alkoi vuonna 1950. Vuonna 1977 ja 1978 raakaöljyn osuus Yhdysvaltain energiankulutuksesta nousi 49 %.
  • Uusiutuva energia on pitkään ollut osa Yhdysvaltain energiankulutusta, mutta sen osuus ei ole ylittänyt 10 prosenttia. Se on vaihdellut 3 % ja 9 % välillä vuodesta 1950 lähtien. Uusiutuvaa energiaa käytetään eniten sähköntuotannossa (39 % uusiutuvista energialähteistä) ja vähiten kaupallisella sektorilla (3 %).

us energy production and consumption

Jos sinua kiinnostaa laajeneminen Amerikkaan, ota yhteyttä:
simo.lahtinen@capteeni.com
+1 641 451 1906

Lähde: USAfacts

Jaa:

Legal Disclaimer

The content on our website is only meant to provide general information and is not legal advice. We make our best efforts to make sure the information is accurate, but we cannot guarantee it. Do not rely on the content as legal advice. For assistance with legal problems or for a legal inquiry please contact your attorney.