Vihreä siirtymä kovassa vauhdissa Yhdysvalloissa

Amerikkalaiset pyrkivät tekemään osansa ilmastonmuutoksen torjumisessa ostamalla sähköautoja, asentamalla aurinkopaneeleja ja tekemällä pieniä ja suuria päätöksiä, jotka vähentävät hiilijalanjälkeä. Myös jotkut yritykset tekevät osansa.

Näillä toimilla voi olla suuri merkitys: teollisuus- ja bisnessektori olivat yhteensä vastuussa 25 prosentista Yhdysvaltain hiilidioksidipäästöistä vuonna 2023, kertoo maan energiavirasto. (Kuljetus tuottaa kuitenkin leijonanosan USA:n päästöistä 38 prosentilla)

Mutta mitkä yritykset ovat parhaita hiilijalanjälkensä pienentämisessä? Se on yllättävän vaikea kysymys vastata. Se on myös tärkeä kysymys asiakkaille ja sijoittajille, jotka haluavat tukea yrityksiä, jotka tekevät ilmaston kannalta tarpeellisia edistysaskelia liiketoiminnassaan.

Tällä hetkellä ei ole liittovaltion tai edes osavaltioiden asettamia vaatimuksia, jotka velvoittaisivat yrityksiä paljastamaan kuinka paljon ne vähentävät kasvihuonekaasupäästöjään.

Ymmärtääksemme paremmin, mitkä Yhdysvaltain yritykset edistyvät ilmastonmuutoksen torjunnassa, USA TODAY on yhteistyössä markkinatutkimusyritys Statistan kanssa julkaissut toisen vuotuisen “Amerikan ilmastojohtajat” -listan. Lista tarjoaa selkeän, tilastodataan perustuvan mittarin yrityksille, jotka ovat merkittävästi vähentäneet hiilidioksidipäästöjään (suhteutettuna liikevaihtoon) vuosien 2020 ja 2022 välillä.

Listalle päässeiden yritysten määrä kasvoi 16 prosenttia viime vuoden listasta. Listalle pääsevät yhdysvaltalaiset yritykset, joiden liikevaihto on yli 50 miljoonaa dollaria, ja jotka raportoivat hiilidioksidipäästönsä itse. Listalle päästäkseen yritysten on vähennettävä hiilidioksidipäästöjensä intensiteettiä (hiilidioksidipäästöt jaettuna liikevaihdolla) vuosittain vähintään 3 prosentilla.

Miksi on niin vaikeaa saada selville, mitkä yritykset ovat parhaita vähentämään hiilijalanjälkeään?

Lyhyesti sanottuna: Data on sekavaa ja epäjohdonmukaista.

Yritysten ilmastovaikutusten arvioiminen edellyttää syvällistä perehtymistä useisiin, joskus ristiriitaisiinkin mittareihin. Tämä johtuu siitä, ettei Yhdysvalloissa ole vaatimusta yrityksille ilmoittaa päästöjään, vaikka monet tekevätkin sen vapaaehtoisesti. “Tiedon saatavuus paranee”, toteaa Lisa Abels, Statistan vanhempi analyytikko, joka oli mukana tekemässä listaa.

Se voisi kuitenkin parantua enemmänkin.

Viime kuussa Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio SEC hyväksyi uusia sääntöjä, jotka vaativat tietyiltä pörssilistatuilta yrityksiltä kasvihuonekaasupäästöjensä ja ilmastoriskiensä raportoimista. Lopputulos oli alkuperäistä suunnitelmaa heikompi, eivätkä sen ilmastotiedotussäännöt astu voimaan ennen vuotta 2026, jolloin ensimmäisten suuryritysten on sisällytettävä tiedot vuosikertomuksiinsa. Vuonna 2024 valitustuomioistuin oli väliaikaisesti pysäyttänyt uudet säännöt, joten ei ole selvää, milloin ne toteutuvat, tai toteutuvatko ne lainkaan.

Kalifornia on myös säätänyt ilmastoon liittyviä raportointivaatimuksia yrityksille, jotka harjoittavat liiketoimintaa Kaliforniassa ja joiden vuotuinen liikevaihto on yli 500 miljoonaa dollaria, mutta ne eivät astu voimaan ennen tammikuuta 2025.

Kansallisia vaatimuksia hiilidioksidipäästöjen raportoinnista ei tällä hetkellä ole voimassa, joten yritysten päästöjen läpinäkyvyyden ja datan keräämisen lisääminen on “äärimmäisen tärkeää”, sanoo Christian Leuz, joka toimii Chicagon yliopiston Boothin kauppakorkeakoulun professorina sekä tutkijana Energy Policy Institutessa. Vuoden 2023 tutkimus, jota hän oli tekemässä osoitti, että jos globaalien yritysten olisi maksettava kasvihuonekaasujensa aiheuttamista vahingoista, siihen menisi 44 % niiden voitoista.

“Julkinen data, jonka ansiosta yleisö voi nähdä, kuinka suuria päästöt ovat suhteessa yritysten toimintaan ja miten ne kehittyvät ajan myötä, antaa kuluttajille ja sijoittajille mahdollisuuden tehdä informoituja vertailuja yritysten välillä – millä voi olla huomattava vaikutus”, sanoo Leuz.

“Tällainen vertailu voi luoda vertaispainetta, joka kannustaa sijoittajia, muita sidosryhmiä ja asiakkaita vaatimaan yrityksiltä enemmän päästöjen vähentämiseksi. Se että osa yrityksistä julkaisee tätä dataa vapaaehtoisesti on tärkeä ensimmäinen askel”, hän sanoo.

“Säännöt, jotka velvoittaisivat tällaisten tietojen julkistamisen, olisivat vielä parempia, koska ne paljastaisivat yritykset, joilla on korkeat päästöt ja jotka ovat haluttomia tarjoamaan näitä tietoja vapaaehtoisesti”, hän lisää.

Kuinka yritykset pääsevät USA TODAY America’s Climate Leaders -listalle?

Viime vuonna kehitetty ensimmäinen lista alkoi 2000 Yhdysvalloissa sijaitsevasta yrityksestä, joiden määrää kavennettiin neljäänsataan. Sille päässeet yritykset vähensivät päästöjensä intensiteettiä vuosien 2019 ja 2021 välillä. Vuodelle 2024 listaa laajennettiin 450 yritykseen ja niiden päästöjä tarkasteltiin vuosien 2020 ja 2022 välillä.

Koska analyysi sisältää vuoden 2020, eli COVID-19-pandemian alkuvaiheen, osa mittareista on vaikeasti arvioitavia maailmantalouden saaman iskun vuoksi, koska se johti voimakkaaseen päästöjen laskuun maailmanlaajuisesti.

Tämän vuoden analyysi vertailee yritysten keskeisiä päästöjä, jotka on suhteutettu liikevaihtoon vuosina 2020 ja 2022. Tätä mittaria kutsutaan päästöintensiteetiksi. Pandemian aikana vuosi 2020 oli monille yrityksille erityisen huono liikevaihdon suhteen, tehden vuoden 2022 päästöintensiteetistä alhaisemman, mikä tosin johtui osittain myös liikevaihdon kasvusta pandemiavuosien jälkeen, Abels toteaa.

“Absoluuttiset päästöt eivät laskeneet niin paljon kuin odotin tai toivoin, mikä tulee olemaan tärkeää tulevina vuosina”, hän sanoo. Pandemian aiheuttamat vääristymät ovat edelleen näkyvissä tämän vuoden datassa. Osa niistä voi vaikuttaa vielä ensi vuodenkin dataan, mutta niiden pitäisi olla kokonaan poissa vuoteen 2026 mennessä, Abels sanoo.

Yleisesti ottaen Yhdysvaltojen päästöjen määrä on laskenut eri osa-alueilla, ja Yhdysvaltojen miljoona tonnia hiilidioksidipäästöjä on laskenut 6,6% vuodesta 2019 lähtien. Suuri osa tästä vähenemisestä johtuu siitä, että Yhdysvaltojen sähköntuotanto on tullut puhtaammaksi.

Mitkä yritykset pääsivät USA TODAY:n ilmastojohtajien listan kärkeen?

Listan kärjessä on Dayforce (aiemmalta nimeltään Ceridian), henkilöstöhallinto- ja ohjelmistoyritys. Siirtymällä 100-prosenttisesti uusiutuvaan energiaan globaaleissa toiminnoissaan Dayforce onnistui vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään yli 10 000 hiilidioksiditonnin ekvivalentista vuonna 2020 alle 500 hiilidioksiditonnin ekvivalenttiin vuonna 2022. Seuraavana tulee T-Mobile, joka oli viime vuonna listan ensimmäinen. Kolmannen sijan saavutti rahoitusyhtiö Cboe Global Markets.

Yritysten valinta tapahtui seuraavasti:

Ranking-lista laadittiin aluksi yli 2000 Yhdysvalloissa toimivasta yrityksestä, joiden liikevaihto oli yli 50 miljoonaa dollaria vuonna 2022. Näistä 700 raportoi päästötietonsa, mikä mahdollisti varmennetun rankingin laatimisen.

Tässä on joitakin tietoja ja osatekijöitä, joita käytettiin listauksessa:

  • Päästöjen intensiteetti: Kasvihuonekaasujen määrä, jonka yritys tuotti suhteessa liikevaihtoonsa. Tämä auttaa suurten ja pienten yritysten vertailua.
  • Vuotuiset vähennykset päästöintensiteetissä: Laskettu vuosien 2020 ja 2022 välillä. Yritykset, jotka osoittivat vain pieniä vähennyksiä, eivät päässeet mukaan listaukseen.
  • Hiilidioksidipäästöjen raportointiarvio: Mittari yrityksen ympäristökestävyydestä. Nämä arviot tarjoaa CDP, voittoa tavoittelematon organisaatio, joka ylläpitää globaalia raportointijärjestelmää yritysten ympäristövaikutuksista.
  • Muut kriteerit: Joitakin yrityksiä suljettiin pois, jos niiden tiedetyt liiketoimintakäytännöt viittasivat siihen, etteivät ne voisi olla ilmastojohtajia.
  • Käytetty data: Scope 1 ja 2 -päästöt, perustuen Greenhouse Gas Protocoliin, maailman laajimmin käytettyyn kasvihuonekaasujen kirjanpitostandardiin.
Jos sinua kiinnostaa vihreän siirtymän Amerikan valloitus, ota yhteyttä:
simo.lahtinen@capteeni.com
+1 641 451 1906

Lähde: USA Today

Jaa:

Legal Disclaimer

The content on our website is only meant to provide general information and is not legal advice. We make our best efforts to make sure the information is accurate, but we cannot guarantee it. Do not rely on the content as legal advice. For assistance with legal problems or for a legal inquiry please contact your attorney.