Institute of Supply Managementin (ISM) tuotantoalojen markkinatutkimuskomitean puheenjohtaja Timothy R. Fiore mukaan: ”Tämä on ollut taloudellisen toimeliaisuuden kannalta dynaamisinta aikaa, mitä olen eläessäni nähnyt”, hän kertoo toimittajille. Kuitenkin ISM:n tuotantoalojen bisnesraportti, joka on yksi USA:n talouden tärkeimmistä indikaattoreista, on osoittanut vakauden merkkejä.
Syyskuussa teollisuustuotannon 55,4% indeksi oli hieman alle analyytikkojen odotusten, mutta osoitti maan teollisuuden kasvavan vakaasti neljättä kuukautta peräkkäin. Kysyntää mittaavat alaindeksit antavat myös rohkaisevia lukuja ja työllisyysindeksi laski vain hieman. Tutkimuskomitean vastaajien kommentit kertovat työnantajien palkkaushaluista ja hintojen perusteella vallalla on myyjän markkinat. ”Tämä raportti on positiivinen”, Fiore sanoi, ”en näe siinä mitään, mikä saisi minut kovin huolestuneeksi tulevaisuudesta”.
Uusien tilauksien indeksi laski 7,4 prosenttiyksikköä 60,2 prosenttiin, mikä on kuitenkin sekin reilusti kasvun puolella. Fioren mukaan tämä ei kuitenkaan ole ongelma jos uusien vientitilauksien sekä rästiin jääneiden tilausten indeksit jatkavat kasvuaan ja Customers’ Inventories Index pysyy alamaissa. Nämä indeksit mittaavat kysyntää ja Fiore lisää että, jos jotakin tuotetta ei juuri nyt ole saatavilla, asiakkaat tulevat takaisin kun sellaisia taas löytyy. 37,9 prosenttiin laskenut Customers’ Inventories Index oli alimmillaan sitten vuoden 2010. ”Olen iloinen että luku on alhainen, koska se tarkoittaa ihmisten menevän ostoksille ja firmojen on lisättävä tuotantoaan täyttääkseen hyllyt”, Fiore sanoo, ”Mitä alemmas indeksi laskee, sitä ilahtuneempi olen ja nyt se on ollut muutaman kuukauden historiallisen alhaalla”
Hintaindeksi taas on 62,8% tasolla, mikä tarkoittaa 3,3 prosentin nousua elokuusta, minkä Fiore sanoo johtuvan varsinkin kuparista ja teräksestä. Yrityksiä se ei kuitenkaan tunnu juuri haittaavan: Fioren mukaan tutkimuskomitealla on vielä selvitettävänä, siirtyvätkö hinnan nousut kuluttajille asti. ”Jos yritykset haluavat jatkaa tuotantoaan, on hinta maksettava”, hän sanoo, ”Tuotannon lopettaminenkaan ei liene viisasta jos hinta ei kelpaa. Luulen että kaikki ovat tyytyväisiä, kun raaka-aineita on liikkeellä, eikä marginaalien suhteen olla yhtä tarkkoja kuin normaalisti. Ensi vuonna palataan entiseen, mutta nyt yritykset tekevät parhaansa säilyttääkseen toimintakykynsä suurten myllerrysten keskellä” Yksi yritysten haasteista on pääluku. Fiore kertoo, että tutkimuskomitean mukaan noin 70% yrityksistä haluaa palkata uusia työntekijöitä.
Lähde: Forbes
Jaa: