Paljonko Amerikkalaiset yritykset maksavat veroa?

Suuryritysten strategiana on pitkään ollut verojen minimointi. Uusi verolaki tekee siitä aiempaa helpompaa ja uusi analyysi kertoo, että 60 menestyneimpien yritysten Fortune 500-listalla ei maksanut ollenkaan veroja yhteensä 79 miljardin dollarin tuotoista vuonna 2018.

Näiden yritysten, joihin lukeutuvat myös muun muassa Amazon ja Netflix olisi kuulunut maksaa yhteensä 16,4 miljardia dollaria liittovaltion tuloveroja nykyisellä 21% yritysverolla, kertoo vasemmalle kallistuva Institute on Taxation and Economic Policy eli ITEP. Ne saivat kuitenkin päinvastoin 4,3 miljardia dollaria veronpalautuksia. Analyysi perustuu yritysten vuotuisiin talousraportteihin viime vuodelta, jotka julkaistiin aiemmin tänä vuonna.

Yritysveron alennus uuden verolain myötä 35 prosentista 21 prosenttiin tuli voimaan tänä vuonna Yhdysvalloissa. Kannattajien mukaan veroale tulee kasvattamaan yritysten voittoja, lisäämään investointeja ja vauhdittamaan talouskasvua, kun taas vastustajien mielestä verotulojen pieneneminen tulee kasvattamaan budjetin alijäämää ja näin vaikeuttamaan julkisen sektorin rahoitusta.

Ei ole epäilystäkään, että suuryritykset tekisivät mitään uutta lakia vastaan nähdessään veroasteensa dramaattisen laskun – päinvastoin jo nyt menestyvien Fortune 500-yhtiöiden verojen romahdus tulee olemaan lyömäase edistyksellisille poliitikoille.

”Lakimuutos laski veroasteen 21 prosenttiin, eikä veroasteen kevennykseen ole tehty muutosta, joiden avulla yritykset pystyvät välttämään tuloverot”,  ITEP:n vanhempi jäsen Matthew Gardner, liittovaltiollisista veroista vastaava Steve Wamhoff, sekä kirjoittajat Mary Martelotta ja Lorena Roque sanoivat raportissa. ”Tulos on, tuskin yllättäen, ollut jo valmiiksi matalien yritysverotulojen aleneminen”.

Senaattori Bernie Sanders, joka pyrkii Demokraattien ehdokkaaksi on sanonut Twitterissä, että Amazon Primen jäsenten ilmaisesta kuljetuksesta sekä muista eduista maksama 119$ vuodessa on enemmän kuin mitä verkkokauppajätti maksoi veroja viime vuonna.

Oma osuus maksettu?

Amazon ei tule tänä vuonna maksamaan senttiäkään liittovaltion tuloveroa, vaikka sen liikevoitto nousi vuonna 2018 11,2 miljardiin dollariin lähes kaksinkertaistaen liikevoittonsa edellisvuoden 5,6 miljardista dollarista, ITEP sanoi. Itseasiassa Amazon vaati 129 miljoonan dollarin palautusta liittovaltion tuloveroista. Se olisi jo toinen vuosi peräkkäin, jolloin Amazon ei maksa liittovaltion tuloveroa, ja vähittäismyynnin jättiläisen todelliseksi veroasteeksi tulisi -1%.

Amazon kyseenalaistaa ITEP:n analyysin ja huomauttaa, että sen voittomarginaali 232 miljardin dollarin liikevaihdosta on yksinumeroinen. ”Amazon maksaa kaikki verot, mitä USA:ssa ja kaikissa muissa maissa joissa toimimme täytyy maksaa, mukaan lukien 2,6 miljardia dollaria tuloveroja (maailmanlaajuisesti) sekä 3,4 miljardia verokustannuksia”, yhtiö sanoi lausunnossaan CBS MoneyWatchille aiemmin tässä kuussa.

”Yritysvero perustuu liikevoittoon, eikä liikevaihtoon, ja voittomme pysyvät vaatimattomina, koska vähittäismyynnissä on kova kilpailu ja voittomarginaalit kapeita, sekä teemme jatkuvasti suuria investointeja”, Amazonin edustaja sanoi.

Yksinumeroiset veroasteet

Myöskään videopalvelu Netflix ei ilmeisesti maksanut liittovaltion tuloveroa vuonna 2018, vaikka teki USA:ssa 845 miljoonaa dollaria liikevoittoa, kertoo ITEP:n analyysi.

Firman vuosiraportti arvioi sen liittovaltion tuloverojen määräksi -22,176 dollaria vuonna 2018, joten ITEP:n johtopäätös on, ettei Netflix tule maksamaan liittovaltiolle mitään.

”Mitä todella tarkoitin sanoessani etteivät he maksaneet mitään, on että he ilmoittivat 22 miljoonan dollarin veronpalautukset, joten Netflix maksaa negatiivista tuloveroa”, Gardner sanoi.

Netflixin luvut ovat vain arvioita. ”Meillä ei ole pääsyä tietoihin heidän todellisista veronpalautuksistaan, joten emme voi tarkalleen ja täysin tietää heidän tilannettaan”, Gardner sanoi, ”Mutta perustuen rajallisiin ilmoituksiin, mitä heidän täytyy vuosiraporteissaan tehdä, näyttää varsin selvältä, että he käyttävät apunaan erillisiä verokevennyksiä, jotka ovat täysin laillisia”

Netflixin raportti kertoo, että firman todellinen veroaste oli maailmanlaajuisesti vähennysten jälkeen yksi prosentti vuonna 2018. Netflix sanoo maksaneensa veroja yhteensä 131 miljoonaa dollaria. “Näissä luvuissa Yhdysvallat ei voita muuta maailmaa, mutta verot kyllä maksettiin”, Netflixin edustaja kertoi CBS MoneyWatchille.

Yhtiöiden yksinumeroiset veroasteet ällistyttävät. Veroprosentithan ovat roimasti alempia kuin 21 prosentin veroaste, jota juuri madallettiin reilusti.

Miten ihmeessä suuryritykset sitten voivat laillisesti vähentää verovelvoitteitaan? Nimittäin käyttämällä uusia ja vanhoja verokevennyksiä.

Osakeoptiot

Teknologia-alan sekä muidenkin alojen yhtiöt maksavat usein korkean tason johtajille osan palkasta osakeoptioilla välttääkseen rahan menetystä.

”Se ei ole yrityksille kulu samalla tavalla kuin palkkakuitin kirjoittaminen joka toinen viikko. Firmat pystyvät vähentämään optiot verotuksesta”, Gardner sanoi.

Yhtiöt voivat siis määritellä osakeoptiot liiketoiminnan ”kuluiksi”, vaikkeivät ne oikeasti maksa niille mitään. ”Teknologiayhtiöt kuten Amazon, Facebook, Microsoft ja Apple nojaavat tähän vahvasti”, Gardner sanoi.

Verohyvitykset

Spesifioimattomat verohyvitykset tutkimuksen ja kehityksen kaltaisista kuluista ovat myös apuna yritysten alentaessa veroasteitaan.

Amazon sai vuonna 2018 419 miljoonaa dollaria verohyvityksiä, joista suurin osa tuli tutkimuksesta ja kehityksestä.

”Tutkimuksen ja kehityksen siivu hyvityksestä on suuri. On vaikea sanoa mistä loput 419 miljoonasta dollarista tuli”, Gardner sanoi mainiten hyvityksien tulevan kaikkialta maailmasta, ”Amazonin pyrkimyksenä oli tehdä iso kasa verohyvityksiä, mikä mutkistaa yrityksiä saada käsitys miksi he maksavat niin paljon kuin maksavat.

Amazon sai myös verohyvityksiä rakentamalla varastoja ympäri maan. ”Rakentamalla valtavia varastoja ja jakelukeskuksia Amazon pystyy lain nojalla tekemään isoja verovähennyksiä. En hyppäisi heti negatiivisiin johtopäätöksiin siksi ettei varastorakennuksia veroteta”, sanoi veroanalyytikko Marty Sullivan.

Lähde: CBS News

 
[su_button url=”http://www.capteeni.com/2019/10/26/amerikkalaiset-sijoittavat-veteen/” style=”flat” background=”#648FB8″ size=”4″ radius=”0″ title=”Lue seuraava artikkeli”]Amerikkalaiset sijoittavat veteen >[/su_button]

Jaa:

Legal Disclaimer

The content on our website is only meant to provide general information and is not legal advice. We make our best efforts to make sure the information is accurate, but we cannot guarantee it. Do not rely on the content as legal advice. For assistance with legal problems or for a legal inquiry please contact your attorney.