Mikä on maailman käytetyin kryptovaluutta? Jos ajattelet Bitcoinia, joka vastaa 70 prosenttia digitaalisten valuuttojen markkina-arvosta, olet väärässä.
Varmoja tilastotietoja vaihtomääristä on vaikea löytää tältä usein hämärältä rahoituksen alalta, mutta CoinMarketCap.com näyttää, että suurin päivittäinen ja kuukausittainen vaihtomäärä on Tetherillä, jonka kokonaisarvo markkinoilla on yli 30 kertaa pienempi. Tetherin vaihtomäärät ohittivat Bitcoinin ensimmäistä kertaa huhtikuussa, ja elokuun alusta lähtien Tethereitä on vaihdettu päivittäin noin 21 miljardin dollarin edestä.
Koska Tetherin vaihtomäärät ovat kuukausittain noin 18% Bitcoinia suuremmat, voi sitä pitää kryptoekosysteemin tärkeimpänä. Tether on myös yksi syistä, miksi lainsäätäjät seuraavat kryptovaluuttoja epäillen, ja ovat astettaneet rajoituksia kryptovaluuttojen vaihdolla tehtävään rahoitukseen markkinamanipulaatioiden estämiseksi.
“Ilman Tetheriä menettäisimme valtavan osan päivittäisestä vaihdosta — noin miljardi dollaria tai yli riippuu siitä”, sanoi Lex Sokolin, blokkiketjuteknologiaa tarjoavan ConsenSysin kansainvälisen finanssiteknologian varajohtaja.
Tether on maailman käytetyin niin sanottu stablecoin, eli virtuaalivaluutta joka pyrkii erityisesti välttämään arvon heilahtelua esimerkiksi jäädytyksien ja reservien avulla. Se on myös reitti kryptovaluuttamarkkinoille useimmille aktiivisille vaihtajille. Sokolinin mukaan Kiinan kaltaisissa maissa, joissa kryptovaluuttojen vaihtaminen on kielletty monet ostavat Tethereitä tiskin alta. Niitä voi sitten vaihtaa eteenpäin Bitcoineihin ja muihin kryptovaluuttoihin.
“Monet aasialaiset pitävät siitä, että kryptovaluutat ovat läpinäkymättömiä ja USA:n hallinnosta riippumattomia”, sanoi Jeremy Allaire, kilpailevan stablecoinin USD Coinin toimitusjohtaja, “Se ei ole ongelma vaan ominaisuus”
Aasialaiset edustavat Allairen mukaan noin 70 prosenttia kaikista kryptovaluuttojen vaihdoista, ja Tetherillä tehtiin 40% ja 80% kaikista vaihdoista kahdessa suurimmassa pörssissä, Binancessa ja Huobissa, Coin Metrics kertoi aiemmin tänä vuonna.
Monet eivät edes tiedä käyttävänsä Tetheriä, sanoi Thaddeus Dryja, joka toimmii tutkijana Massachusetts Institute of Technologyssa. Perinteisten rahoittajien pelätessä, ettei rikollisia ja rahanpesijöitä yhytetä tarpeeksi tehokkaasti, useimmilla kryptopörsseillä ei ole pankkitilejä, eivätkä voi pitää hallussaan dollareita asiakkaiden puolesta. Niinpä ne käyttävät sen sijaan Tetheriä.
“En usko ihmisten oikeasti luottavan Tetheriin — Luulen heidän käyttävän Tetheriä huomaamattaan ja ajattelevan käyttävänsä dollareita jollakin pankkitilillä”, Dryja sanoi, “Jotkut pörssit esittävät käyttävänsä dollareita, vaikka vaihdot tehdään oikeasti Tethereillä”
Tetherin hallinto ja johto herättävät kysymyksiä. Omistajattomasta Bitcoinista poiketen Tether kuuluu hong kongilaiselle yksityiselle yritykselle, joka omistaa myös Bitfinex-kryptopörssin. Tarkka mekanismi, joka nostaa ja laskee Tetherin tarjontaa on pimennossa. Ei ole tiedossa, kuinka suuri osa tarjonnasta on taattu reserveillä, koska Tetherillä ei ole ulkopuolista tilintarkastajaa. Huhtikuussa Tether paljasti, että 74% liikkeellä olevasta valuutasta on taattu käteisellä ja lyhyillä lainoilla, kun aiemmin se sanoi reservien olevan 100%.
Paljastus oli osa käynnissä olevaa New Yorkin oikeuskanslerin tutkintaa, jossa yhtiöitä Tetherin takana syytetään yrityksestä piilotella 850 miljoonan dollarin asiakas- ja yhtiörahoituksia. Rahoituksen professori John Griffin Texasin yliopistossa sanoi, että puolet Bitcoinin arvon ampaisusta vuonna 2017 oli seurausta Tetherillä tehdystä markkinoiden manipulaatiosta.
Toimivuus vastaan riski
“Keskitetty hallinto vie blokkiketjulta alkuperäisen merkityksen”, Griffin sanoi,”Valtiovallan sijaan stablecoinien luottamus perustuu suuriin teknologiayhtiöihin, joiden luotettavuus vaihtelee. Joten vaikka idea on loistava paperilla, käytännössä se on kuitenkin riskialtis, avoin väärinkäytöksille ja kohtaa samoja ongelmia kuin muutkin valuutat”
Joten vaikka Tether on avain niiden kasvuun, monet kryptopörssit voivat myös varautua siitä luopumiseen jos tarve vaatii, sanoi Dan Raykhman, joka kehittää alustaa digitaalisen omaisuuden julkistamiseen ja joka on toiminut Galaxy Digitalin kaupankäyntiteknologian johdossa.
“Kaikki kryptopörssit tietysti pyrkivät epäsuorasti pitämään Tetherin kuivilla” hän sanoi.
Vaikka stablecoineja on viime aikoina perustettu kymmeniä, joista monet tarkastavat ja säätelevät itse itseään, pysyy Tether selvästi suosituimpana.
“Tether on toiminut vuodesta 2014, eli kryptovaluuttojen vuodesta nakki ja muusi asti, ja on säilyttänyt arvonsa”, sanoi sijoittaja Aaron Brown, joka kirjoittaa myös Bloomberg Opinioniin, “En sano että se olisi täydellinen, mutta sen toimivuus voittaa monien mielestä riskit”
Lähde: Coinmarketcap, Bloomberg
[su_button url=”http://www.capteeni.com/2019/09/30/capteeni-usan-viennin-asiantuntijana-ilta-sanomissa/” style=”flat” background=”#648FB8″ size=”4″ radius=”0″ title=”Lue seuraava artikkeli”]Capteeni USA:n viennin asiantuntijana Ilta-Sanomissa >[/su_button]
Jaa: