USA:n kansallinen vähittäiskauppaliitto (National Retail Federation, NRF) välitti rauhoittavan viestin vähittäiskaupan toimijoille presidentti Trumpin 2. huhtikuuta antaman tullipäätöksen jälkeen. Vaikka tullit otetaan käyttöön, NRF ennustaa inflaation pysyvän nykyisellä 2,5 %:n tasolla, mitattuna yksityisen kulutuksen menoindeksillä (PCE-indeksi).
Lisäksi vähittäiskaupan alan ennustetaan kasvavan tänä vuonna 2,7–3,7 %, mikä on enemmän kuin viime vuodelle ennustettu 2,5–3,5 %:n kasvu. Tuolloin ala ylitti ennusteen ja ylsi 3,6 %:n kasvuun. NRF arvioi vuoden 2025 päättyvän 5,42–5,48 biljoonan dollarin myyntitasoon, pois lukien auto-, polttoaine- ja ravintolamyynti.
Rivien välistä luettuna NRF tähtää tänä vuonna vähintään 3,6 %:n kasvuun, mikä on ollut vähittäiskaupan keskimääräinen kasvuvauhti koronapandemiaa edeltäneet 10 vuotta. Samalla sen ennuste jätti kuitenkin liikkumavaraa myös hieman heikommalle kehitykselle.
Talouden perusta on kunnossa
“Kaiken kaikkiaan talous on kulkenut hyvin vuoden 2025 aikana – matala työttömyys ja reaalipalkkojen kasvu ovat tukeneet kehitystä”, sanoi NRF:n puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Matthew Shay lausunnossaan.
Myöntäen, että kuluttajien luottamus on heikentymässä jatkuvien inflaatiopelkojen ja tullihuolien vuoksi, NRF:n pääekonomisti Jack Kleinhenz vakuutti: “Kansalaisten kulutus ei ole romahtamassa.”
Samaan aikaan NRF vastustaa uutta tullipolitiikkaa periaatteellisista syistä. Siitä huolimatta sen odotus, että inflaatio pysyy nykyisellä tasolla, ei viittaa siihen, että palaisimme viime vuosien korkean inflaation kaltaisiin olosuhteisiin.
Ei ole epäilystäkään siitä, etteivätkö kuluttajat olisi hermostuneita – “Merkittävä poliittinen epävarmuus painaa kuluttajien ja yritysten luottamusta”, Shay totesi. Kuitenkin NRF:n kovaan dataan perustuva kasvuennuste on parempi kuin alkuvuonna 2024, tarjoten rohkaisua niin alalle kuin kuluttajillekin.
Vaikka Kleinhenz sanoi: “Odotamme hitaampaa kasvua”, viittaus pandemiaa edeltävien kymmenen vuoden 3,6 prosentin kasvuun viittaa siihen, että NRF uskoo tilanteen normalisoituvan vuoden edetessä.
Tilanne voi kehittyä vielä paremmaksi, jos Trumpin hallinnon ehdottama veronalennus toteutuu – mitä Steve Forbes voimakkaasti kannattaa – ja hallinnon tullipolitiikka sekä käynnissä olevat kauppaneuvottelut todella vahvistavat Yhdysvaltain taloutta, kuten on luvattu.
Kovaa vs. pehmeää dataa tulleista
Entinen Obaman talousneuvonantaja ja nykyinen Chicagon keskuspankin pääjohtaja Austan Goolsbee esiintyi Fox Newsilla ennen Valkoisen talon tullipoliittista ilmoitusta tarjotakseen maltillisen näkökulman uuden tullipolitiikan vaikutuksista.
”Jos tullit nostaisivat kustannuksia kertaluonteisesti, mutta nousu pysähtyisi, eikä tulisi vastatoimia, se olisi teoriassa ohimenevä inflaation nousu”, hän sanoi lisäten, että ”Tullit voivat olla ohimeneviä – toisin kuin inflaatio.”
Kuluttajat pelkäävät tullien tarkoittavan talouden palaavan vuosien 2021 ja 2022 ylikuumentuneisiin inflaatiotasoihin. Goolsbeen mukaan kuitenkin tuonti muodostaa vain noin 11 % Yhdysvaltain taloudesta.
”Joten tullit, jotka koskevat vain pientä osaa taloudesta, eivät välttämättä vaikuta makrotasolla merkittävästi,” hän totesi. ”Kun vuonna 2018 Yhdysvallat asetti tulleja inflaatio ei noussut.”
Hänen näkemyksensä talouden kovien lukujen taustalla olevasta vahvuudesta on linjassa NRF:n kanssa, mutta kuluttajat ja pienyrittäjät eivät ole koulutettuja ekonomisteja. Heidän päätöksiään ohjaa niin sanottu ”pehmeä data” – eli heidän tunteensa taloudesta – ja tällä hetkellä tunnelmat eivät ole hyvät.
”Pehmeä data näyttää hyvin erilaiselta kuin kova data. Ero sen välillä, mitä ihmiset sanovat ja mitä kovat luvut osoittavat, on suurin mitä nykyhistoriassa on nähty,” hän painotti.
Suurin ongelma, jonka amerikkalaiset kuluttajat ja yritykset tällä hetkellä kohtaavat, on epävarmuus. ”Jos kuluttajat lopettavat kuluttamisen tai yritykset investoimisen, koska he ovat epävarmoja tai pelkäävät, mihin olemme menossa, se voi johtaa aikamoiseen sotkuun.”
Villi kortti: De minimis -verovapauden poistaminen
Tullimääräyksiä koskevan presidentin asetuksen piilotetuissa kohdissa oli maininta de minimis -verovapauden poistamisesta Kiinasta tulevan tuonnin osalta. De minimis -säännös otettiin käyttöön vuonna 1938, ja tällä hetkellä se sallii, että enintään 800 dollarin arvoiset tavarat per henkilö per päivä ovat vapautettuja tulleista ja tuontiveroista.
Uusi de minimis -sääntely astuu voimaan 2. toukokuuta, jotta kauppaministeriö ehtii luoda järjestelmät, joilla käsitellään ja määrätään asianmukaiset tullit Kiinasta tuleville vähäarvoisille lähetyksille.
Kiinan halpakauppaketjut, kuten Shein ja Temu, sekä monet Amazonin, Walmartin, Shopifyn ja muiden markkinapaikkojen myyjät ovat hyödyntäneet tätä verovapautta edukseen. Esimerkiksi Forever 21 syytti kilpailua Sheinin ja Temun kanssa viimeaikaisesta konkurssistaan.
De minimis -poikkeus loi epäreilun kilpailuedun Kiinassa toimiville jälleenmyyjille. Yhdysvaltain tulli- ja rajavartiolaitoksen mukaan tällaisten poikkeusten alaisten lähetysten määrä on yli kaksinkertaistunut vuodesta 2020 – noussut 637 miljoonasta lähetyksestä vuonna 2020 yli 1,36 miljardiin lähetykseen vuonna 2024.
Uusi määräys vaikuttaa myös moniin Amazonin kolmannen osapuolen myyjiin. Marketplace Pulse -tutkimuksen mukaan lähes 50 % Yhdysvaltojen Amazonin 10 000 suurimmasta myyjästä on kiinalaislähtöisiä, ja tämä ryhmä tuottaa lähes puolet Amazonin kolmannen osapuolen bruttomyyntiarvosta. Yhdysvaltalaiset myyjät muodostavat vain noin 45 % suurimmista myyjistä, ja tätä lukua saattavat paisuttaa monet Kiinassa toimivat myyjät, jotka ovat rekisteröityneet Yhdysvaltoihin.
De minimis -verovapauden poistaminen voisi tasoittaa kilpailuasetelmaa Yhdysvalloissa toimiville jälleenmyyjille, joiden markkinaosuus on laskenut Kiinasta tulevien myyjien kilpailukyvyn seurauksena.
Kansallinen vähittäiskauppaliitto sisällytti ennusteeseensa maltillisen hidastumisen verkkokaupan ja muiden ei-kivijalkamyyntien kasvussa, ennustaen niiden kasvavan tänä vuonna 7–9 %, kun viime vuonna kasvua kertyi 8,1 %.
Pysy rauhallisena ja jatka eteenpäin
”Miten tahansa asiaa katsookin, paljon on kuluttajan varassa,” totesi NRF:n pääekonomisti Jack Kleinhenz. Viime kädessä vähittäiskaupan tulevaisuus tänä vuonna on kuluttajien käsissä.
Kyse onkin lopulta kamppailusta kovien ja pehmeiden taloustietojen välillä, kuten Kleinhenz totesi jo vuonna 2023, jolloin kuluttajien tunnelmat ja talouden perustekijät erosivat toisistaan samalla tavalla.
”Riippuen siitä, mitä dataa tarkastelee, saa kaksi erilaista näkökulmaa amerikkalaisen kuluttajan tilaan. Vaikka näiden näkemysten yhteensovittaminen on haastavaa, viime vuosien aikana olemme oppineet, ettei amerikkalaista kuluttajaa kannata aliarvioida – ainakaan vielä,” hän summaa.
Jos sinua kiinnostaa päivittäistavaran Amerikan valloitus, ota yhteyttä:
simo.lahtinen@capteeni.com
+1 641 451 1906
Jaa: