Yhdysvaltain kiinteistöverot laahaavat asuntojen hintojen perässä – viive näkyy asumiskustannuksissa

yhdysvaltain kiinteistoverot laahaavat asuntojen hintojen perassa

Koronapandemian jälkeinen hintaralli Yhdysvaltain asuntomarkkinoilla on luonut erikoisen tilanteen: kiinteistöverot eivät ole ehtineet mukaan asuntojen arvonnousuun. Parin viime vuoden aikana talojen hinnat ovat hypänneet monin paikoin kaksinumeroisin prosenttiluvuin, mutta verottajalla kestää yleensä vuoden tai kaksi ennen kuin uudet hinnat heijastuvat verotusarvoihin. Lopputuloksena on ikävä viive: kun veropäivitykset lopulta tehdään, omistajille voi kolahtaa yllättävän suuri verolasku vaikka markkina itsessään olisi jo ehtinyt rauhoittua.

Viive nostaa verotaakkaa jälkikäteen

Vuonna 2021 asuntojen hinnat nousivat keskimäärin 16 %, mutta kiinteistöverot kohosivat samana vuonna vain vaivaiset 1,8 %. Viiveestä johtuen vuonna 2022 ja erityisesti vuonna 2023 verot alkoivat kiriä hinnankorotuksia kiinni. Tämä tarkoittaa, että jos joku osti asunnon huippuhinnalla markkinoiden kuumimpana hetkenä, varsinainen veronkorotus voi iskeä vasta viiveellä. ATTOM-yhtiön varatoimitusjohtaja Rick Sharga muistuttaakin, ettei kiinteistöveroa pidä unohtaa asuntobudjettia laskettaessa. Jo tuhansien dollarien vuotuinen veronkorotus voi vaikuttaa siihen, onko asunnon ylläpitäminen lopulta taloudellisesti mahdollista.

Viileneminen ei heti helpota verotusta

Vaikka asuntokaupan vauhti on vuoden 2022 lopulta alkaen tasaantunut, tämä ei automaattisesti näy Amerikan kiinteistöveroissa. Verot peilaavat usein menneitä hintoja, eivätkä ne jousta nopeasti alaspäin, vaikka markkinahinnat hieman laskisivatkin. Näin asunnonomistaja saattaa maksaa korkeita veroja asuntomarkkinoiden hiljentyessä.

Suuria eroja alueittain

Yhdysvalloissa kiinteistöverojen taso vaihtelee hurjasti alueittain. Itärannikon ja Keskilännen osavaltioissa verot ovat perinteisesti korkeammat, kun taas Etelässä ja Länsirannikolla pääsee usein vähemmällä. New Jerseyssä omakotitalon kiinteistövero voi helposti ylittää 9 000 dollaria vuodessa, kun Länsi-Virginiassa selvitään keskimäärin alle tuhannella dollarilla. Myös kaupunkien välillä on merkittäviä eroja: Koillis- ja Keskilännen isot kaupungit kantavat korkeampaa verotaakkaa, kun taas moni etelän tai lännen kaupungin asukas pääsee huomattavasti halvemmalla.

2023–2024: Tasapainottumisen aika

Vuoden 2023 aikana on nähty, miten aiempien vuosien hinnannousujen verovaikutukset purkautuvat viimein näkyviin. Samalla kun markkinat ovat tasoittuneet, veroja kiristävät päivitykset ovat alkaneet realisoitua asunnonomistajien kukkaroissa. Vuonna 2024 tilanne saattaa hieman normalisoitua, sillä verottajat ovat saaneet paikkakuntakohtaisten hintojen muutokset paremmin kiinni. Se ei kuitenkaan poista viiveen ongelmaa: jos seuraava hintapiikki joskus tulee, sama ilmiö toistuu.

Ennakointi kannattaa

Asunnon ostamisen tai omistamisen kuluihin on syytä laskea myös kiinteistöverot, jotka voivat hyvinkin paisua ajan mittaan. Korkeat lainakorot, nousevat elinkustannukset ja muut yllätykset voivat yhdessä jälkikäteen kiristyvien verojen kanssa käydä kukkarolle. Pieni taustatyö ja varautuminen eivät siis ole turhia. Koska kiinteistöverot kulkevat asuntomarkkinoiden perässä, varsinainen verotaakka voi yllättää juuri silloin, kun sitä vähiten odottaa.

Jos sinua kiinnostaa USA:n viennin käynnistäminen vuonna 2025, ota yhteyttä

Simo J Lahtinen
Founder & CEO
Capteeni
simo.lahtinen@capteeni.com
+1 641 451 1906

Jaa:

Legal Disclaimer

The content on our website is only meant to provide general information and is not legal advice. We make our best efforts to make sure the information is accurate, but we cannot guarantee it. Do not rely on the content as legal advice. For assistance with legal problems or for a legal inquiry please contact your attorney.