Yhä useammat yritykset ovat Yhdysvalloissa ottaneet käyttöön työpaikalle paluuta koskevia määräyksiä, jotka voivat pakottaa pandemian aikana muuttaneita työntekijöitä palaamaan yrityksen toimipaikan läheisyyteen tai jättämään työnsä kokonaan. Tendo, vuonna 2020 kahden sisaruksen perustama terveysalan startup, on kuitenkin valinnut toisenlaisen lähestymistavan: se tuo toimiston työntekijöiden luokse.
Esimerkkinä tästä ovat San Franciscon alueella toimineet Tendon työntekijät, jotka muuttivat pandemian aikana San Diegoon. Eräs työntekijä oli erityisen kiinnostunut rakentamaan tiimiä siellä, kertoo Tendoa johtava Jen Goldsmith. Yritys tarjoaa ohjelmistoja, joiden avulla terveydenhuollon ammattilaiset voivat yhdistää potilaat ja hoitajat saumattomammin. “Hän kävi rekrytoimassa todella upeita, tehtävään sitoutuneita ihmisiä,” Jen kertoo. Lopulta työntekijä pyysi lupaa perustaa toimisto San Diegoon. Vaikka yrityksellä oli jo useita toimipisteitä eri puolilla maata, kuten pääkonttori Philadelphiassa, Jen ja hänen veljensä, toinen perustaja Dan Goldsmith, ymmärsivät kuinka tärkeä on paikka, jossa tiimi voisi tavata kasvokkain. He antoivat luvan, ja vuonna 2023 avattu San Diegon toimisto voi ylpeillä potkupallojoukkueella, toimistossa yhteiskäytössä olevalla Tendo-surffilaudalla sekä säännöllisillä työ- ja vapaa-ajan kokoontumisilla.
Vaikka Tendo pysyy etätyöhön keskittyvänä työnantajana, tämä tarina kuvastaa perustajien yhteistyöfilosofiaa. “Dan ja minä olemme luoneet avoimuuden kulttuurin; keskustelemme kaikesta työntekijöiden kanssa, eikä mikään ole juuri koskaan kielletty puheenaihe,” sanoo Jen. “Kaikki omistavat osakkeita yrityksestä, joten jokainen on myös Tendon omistaja.” Dan lisää, että heidän uskomuksensa mukaan parhaat ja tärkeimmät asiat tapahtuvat tiimien, ei yksilöiden ansiosta. (Itse asiassa jokainen yrityksen lähes 150 työntekijästä on esitelty Tendon verkkosivuilla.) Tämä asenne auttoi Tendoa saavuttamaan sijan 20 Forbesin vuoden 2024 Amerikan parhaat startup-työnantajat -listalla.
Listan luomisessa Forbes teki yhteistyötä markkinatutkimusyritys Statistan kanssa käydessään läpi 3 000 yksityisomisteista Yhdysvalloissa pääkonttoriaan pitävää yritystä, jotka työllistävät yli 50 henkilöä ja jotka on perustettu vuosina 2014–2021. (Jokaisen startupin on myös täytynyt olla perustettu alusta asti, eikä irtautumalla suuremmasta yrityksestä.) Yrityksiä arvioitiin kolmen keskeisen kriteerin perusteella: yrityksen maine, työntekijöiden tyytyväisyys ja kasvu. Miljoonia datapisteitä käytettiin kunkin yrityksen pisteiden laskemiseen, ja 500 parhaiten pisteytettyä startupia pääsi lopulliselle listalle.
Yrityksen maineen arvioimiseksi Statista tutki artikkeleita, blogeja ja sosiaalisen median julkaisuja, joissa mainittiin työnantajasta esimerkiksi ilmauksia “yrityskulttuuri” ja “työntekijöiden sitoutuminen”. Tekstianalyysin avulla nämä ilmaisut luokiteltiin positiivisiksi, negatiivisiksi tai neutraaleiksi. Työntekijöiden tyytyväisyyttä arvioitiin verkkotutkimusten, työntekijöiden pysyvyysasteiden sekä yhtiön politiikkojen, kuten monimuotoisuuden, vanhempainvapaiden ja työpaikan joustavuuden, perusteella. Kasvua mitattiin tarkastelemalla organisaatioiden verkkosivuliikennettä, avoimia työpaikkoja ja työntekijämäärän kehitystä kahden vuoden ajanjaksolla. Lopulta miljoonat datapisteet määrittivät yritysten pisteet, ja 500 korkeimman pistemäärän saanutta startupia pääsi mukaan Amerikan parhaiden startup-työnantajien 2024 lopulliseen listaan.
Tendo ei suinkaan ole ainoa yritys, joka pääsi tämän vuoden listalle suurelta osin kulttuurinsa ansiosta. Tämän vuoden ykkössijalle (noustuaan viime vuoden kolmannelta sijalta) ylsi osuvasti Our Next Energy, joka tunnetaan lyhenteellä ONE. Neljä vuotta sitten perustettu yritys, jonka tehtävänä on kaksinkertaistaa sähköajoneuvojen akkujen kestoaika, ylpeilee “ei egoja” -kulttuurillaan ja käytännöllä, jossa ideoita otetaan vastaan kaikilta työntekijöiltä – olipa kyseessä aloittelija tai ylimmän johdon jäsen. Vaikka yritys koki henkilöstövähennyksen marraskuussa, työilmapiiri on pysynyt vahvana. “Me kaikki otimme sen haasteena, emmekä antaneet takaiskun määritellä tulevaisuuttamme,” sanoo Dan Pierce, ONE:n viestintäjohtaja. “Voit päättää, annatko sellaisten hetkien kaataa sinut vai et.”
ONE:n työntekijät haluavat mennä aina vaan eteenpäin, ja niinpä he saavuttivat ensimmäisen suuren tavoitteensa vuoden 2023 lopussa, kun ONE:n Gemini-akku ajoi lähes 1 000 kilometriä yhdellä latauksella. (Tyypillinen sähköajoneuvon akun kantama on vain puolet siitä.) “Aloimme nähdä työmme tuloksia,” sanoo Pierce.
ONE:n lisäksi kolme muutakin energia- ja luonnonvarasektorin startupia pääsi kärkikymmenikköön: Electric Hydrogen (sijalla 3), Intersect Power (sijalla 4) ja Lunar Energy (sijalla 10; nousi viime vuoden sijalta 54). Silti eniten edustettu ala listalla oli liiketoiminnan tuotteet ja ohjelmistopalvelut, sillä tämän alan startupit muodostivat yli 20 % listalle päässeistä yrityksistä. Sektorin kärkipaikalle nousi Cribl (sijalla 6; nousi sijalta 7 viime vuodesta), joka tarjoaa yrityksille data-alustan IT- ja turvallisuustarpeisiin. Vuonna 2018 perustettu startup on toinen etätyöpainotteinen yritys, joka on löytänyt keinoja luoda työntekijöille yhteenkuuluvuutta etätyöskentelystä huolimatta.
Esimerkiksi joka vuosi kaikki Criblin työntekijöille pidetään useamman päivän mittainen yrityksen aloitustapaamiseen, jossa opiskellaan ja verkostoidutaan. Lisäksi yrityksessä on neljännesvuosittainen tunnustusohjelma (spontaanien bonusten lisäksi), joka on suunniteltu “korostamaan työntekijöitä, jotka tekevät erinomaista työtä ja varmistamaan, että heidät huomataan,” sanoo Clint Sharp, Criblin toimitusjohtaja ja perustaja. Työntekijät osallistuvat myös lukuisiin Slack-kanaviin, jotka on omistettu työasioihin liittymättömille aiheille ja toimivat virtuaalisina kahvihuoneina. “Meillä on ruokakanava, johon kaikki postaavat kokkaamastaan ruoasta, ja ihmiset keskustelevat musiikin tekemisestä ja kuntoilusta,” Sharp kertoo. “Voit tutustua ihmisiin, jotka eivät välttämättä ole omalta osastoltasi, ja mielestäni se on myös todella hauskaa.”
Devoted Healthin (sijalla 5), eli vuonna 2017 perustetun terveydenhuoltopalveluihin keskittyvän vakuutusalustan työntekijät ovat myös hallinneet etätyöskentelyn taidon yhteydenpidossa muihin. Victoria Tesh, vanhempi jäsenpalveluohjaaja vastaa Devotedin jäsenten puheluihin ja auttaa heitä navigoimaan terveydenhuollon ongelmissa. Hän muistelee erästä päivää, jolloin eräs jäsen oli hyvin turhautunut, koska hänen skootterinsa toimitus oli viivästynyt, ja hän tarvitsi sitä kipeästi päivittäisissä askareissaan. “Hän kärsi, ja pystyin ottamaan yhteyttä palveluntarjoajaan ja koordinoimaan, mitä tarvitsi tehdä”, Tesh sanoo. “Oli hieno tunne ratkaista asia ja soittaa hänelle takaisin 24 tunnin kuluessa. Hän alkoi itkeä. Tunsin sen helpotuksen.”
Sitten on Wiz (sijalla 18), pilviturvallisuusyritys, joka perustettiin vuonna 2020 ja jota on kutsuttu yhdeksi nopeimmin kasvavista ohjelmistoyrityksistä. Se houkuttelee monia työntekijöitä (eli “Velhoja”), koska se tarjoaa mahdollisuuden työskennellä ja oppia pilviteknologian, kyberturvallisuuden ja tekoälyn ytimessä. Kuten Wizin henkilöstöjohtaja Kelly Russell toteaa, yrityksen houkuttelevuutta lisää se, että Wiz perustettiin “todella menestyneiden johtajien” toimesta ja on “uskomaton rakettialus”. Lisäksi Wizin toimitusjohtaja Assaf Rappaport on julistanut yrityksen aikomuksen listautua pörssiin, mikä tekee siitä houkuttelevan mahdollisuuden olla mukana tässä matkassa.
Jos sinua kiinnostaa (blogitekstiin liittyvä osuva USA:n bisnes) Amerikan valloitus, ota yhteyttä:
simo.lahtinen@capteeni.com
+1 641 451 1906
Lähde: Forbes
Jaa: