Yhdysvaltain valmistavan teollisuuden työpaikkojen menetys ulkomaille on ollut yksi isoista teemoista presidentinvaalikampanjoissa. Nyt muuttotrendi saattaa olla hidastumassa. Reshoring Invitiave -organisaation mukaan yritysten ulkomaille siirtyminen johti vuosina 2000 – 2003 noin 220 000 valmistavan teollisuuden työpaikan menetykseen.
Viime vuonna tapahtui kuitenkin käänne. Edellä mainitun organisaation mukaan Yhdysvaltoihin syntyi ulkomaisten investointien sekä USA:aan palaavien kotimaisten yritysten ansiosta viime vuonna lähes yhtä paljon valmistavan teollisuuden työpaikkoja kun niitä lähti maasta pois. Osa suurimmista Yhdysvaltoja päämajanaan pitävistä yrityksistä on alkanut rakentaa Yhdysvaltoihin uusia tehtaita kotimaan operaatioihin. Vielä muutama vuosi sitten nämä työpaikat olisivat karanneet ulkomaille. Muutokseen on sekä käytännön syitä että pr-syitä.
Tuotannon siirtäminen Yhdysvaltalaisista tehtaista ulkomaille eli off-shoring, on maassa suhteellisen tuore ilmiö, mutta sillä on ollut huomattava vaikutus Yhdysvaltain taloustilanteeseen.
Harry Moser, Reshoring Initiaven perustaja ja toimitusjohtaja selittää, miten viimeaikaiset kehitystrendit ovat tehneet ajatuksen kotimaisesta valmistuksesta paljon entistä toteuttamiskelpoisemman. Yhtenä tärkeimmistä uuden trendin moottorina Moser mainitsee Kiinan taloudelliset ongelmat ja sikäläisten palkkojen merkittävän nousun.
Juuri työvoiman alhaiset kustannukset ja vähäinen säätely maissa kuten Kiina ovat olleet yhdysvaltalaisyritysten kannustimena, kun ne ovat siirtäneet sinne tuotantoaan.
Yhdysvaltain valmistava teollisuus on kärsinyt ulkomaille investoinnista todella merkittävästi. Economic Policy Instituutin tekemän tutkimuksen mukaan Yhdysvallat menetti noin 2.4 miljoonaa valmistavaa työpaikkaa Kiinaan vuosina 2001-2013.
Samat markkinavoimat, jotka ovat työntäneet USA:n työpaikat ulkomaille, ovat nyt tuomassa osaa menetetyistä työpaikoista takaisin. Viime aikoina, maissa kuten Kiina, työn kustannukset ovat olleet nousussa, ja kun tämä yhdistetään korkeisiin rahtikustannuksiin, tuotanto ulkomailla ei tulekaan enää yhtä halvaksi kuin ennen.
Isoista yrityksistä esim. General Electric siirsi vedenlämmittimiensä tuotannon Kiinasta Louisvillen tehtaalleen, Kentuckyyn. Muutto toi satoja valmistavan teollisuuden työpaikkoja sekä lisäksi suunnitteluun liittyviä töitä takaisin Yhdysvaltoihin.
Vaikka teollisuuden takaisinmuutto on lähinnä korkean ulkomaisen työn kustannuksen ja korkeiden rahtihintojen sivutuote, valmistavien työpaikkojen tuominen takaisin Yhdysvaltoihin, on usein suuri iso asia myös yrityksen imagolle. Esimerkiksi Walmart palkkasi General Electricin valmistamaan korkeaenergia-lamppuja Ohion ja Illinoiksen tehtaillaan osana Walmartin brändin julkistamaa Made in USA -aloitetta. Samoin esim. Farouk Systems Inc näkee imagoasiat ykkössyynä valmistavan teollisuuden työpaikkojensa USA:an palauttamisessa.
Käytännössä myös monet logistiset tekijät vaikuttavat paluumuuton kannattavuuteen. Amazonin aikakaudella, jolloin kuluttajat haluavat nopeita lähetyksiä, voi olla kätevämpää yrityksille valmistaa tuotteensa maassa, missä asiakkaat pääsevät nopeasti niiden luo ilman lähetyskustannuksia.
Missä määrin uusien valmistavan teollisuuden tehtaiden avaaminen USA:an on todellinen merkki uudesta teollisuus-renesanssista ja missä määrin se on vain merkki pienestä tauosta teollisuuden ulkomaille muutosta, on vielä hämärän peitossa. On selvää, että muutamien tuhansien työpaikkojen palautuminen ei vielä korvaa monien vuosien työpaikkatappioita.
Ne noin 22 000 työpaikkaa, jotka nämä valmistavan teollisuuden paluumuuttajayritykset ovat tuoneet takaisin kotimaahan viimeisten viiden vuoden aikana, ei ole kuitenkaan merkityksetöntä.
Tässä listaa eniten työpaikkoja kotiuttaneista yhdysvaltalaisyrityksistä:
1. Walmart
Kotiutettuja työpaikkoja: 4,838
Maa: Kiina
2. Ford
Kotiutettuja työpaikkoja: 3,200
Maa: Mexico, Espanja
Hyötyvä osavaltio: Ohio
Teollisuudenala: Kuljetuskalusto
3. Boeing
Kotiutettuja työpaikkoja: 2,700
Hyötyvä osavaltio: Missouri
Teollisuudenala: Kuljetuskalusto
Lähde: 24/7 Wall Street, 23 Apr2016
Jaa: