Amerikkalaiset syyttävät niin mielenterveysongelmia kuin esimerkiksi yleistä turvattomuutta traagisista joukkoampumisista, joita maassa tapahtuu yhä enemmän esimerkiksi kouluissa, toimistoissa ja teattereissa ympäri maan.
Kuvaavaa on, että toukokuun 24. päivänä tapahtunut ja ainakin 19 lapsen ja kahden opettajan hengen vienyt joukkoampuminen texasilaisella ala-asteella oli jo 213. joukkoampuminen tänä vuonna sekä 27. joka on tapahtunut koulussa.
Jatkuvasti vellovasta keskustelusta aseväkivallan juurisyistä huolimatta asevalmistajat päätyvät vain harvoin tikun nokkaan. Tämä on erityisen kummallista, koska siitä on paljon näyttöä, että kulttuuri aseiden ympärillä vaikuttaa huomattavasti aseväkivaltaan ja aseiden valmistajilla taas on keskeinen kyky vaikuttaa maan asekulttuuriin.
Tämä on kuitenkin muuttumassa, mihin on suuresti vaikuttanut 73 miljoonan dollarin korvaukset, jotka vuonna 2012 Sandy Hookin ala-asteella tapahtuneessa joukkoampumisessa käytetyn aseen valmistajan täytyi maksaa uhrien omaisille. Tämä saattaa toimia ennakkotapauksena ja esimerkkinä uusille oikeuskanteille asevalmistajia vastaan.
Tässä hieman oleellisia faktoja Amerikan aseteollisuudesta.
Käsiaseita ostetaan yhä enemmän
USA suorastaan pursuaa aseita ja niiden määrä on kasvanut valtavasti edellisellä vuosikymmenellä. Pelkästään vuonna 2020 maassa valmistettiin 11,1 miljoonaa asetta, kun vielä vuonna 2010 niitä valmistettiin vain 5,4 miljoonaa. Uusista aseista pistooleita ja kivääreitä on noin 75%.
Lisäksi asemarkkinoita hallitsee vain pieni joukko yrityksiä. Vuonna 2020 yli 70 prosenttia kaikesta pistoolien tuotannosta vastasi vain viisi suurinta valmistajaa: Smith & Wesson, Sig Sauer, Sturm, Ruger & Co.; Glock sekä Kimber Manufacturing. Samoin suuret valmistajat tekivät leijonanosan myös kivääreistä. Sturm, Ruger & Co, Wesson, Springfield, Henry Rac Holding ja Diamondback Firearms valmistivat samana vuonna 61% kivääreistä.
Mutta tämä on vain osa tarinaa. Tarkasteltaessa viime vuosikymmenen aikana valmistettujen pistoolien kaliipereja, nähdään, miten merkittävät muutokset kysynnässä ovat vieneet aseteollisuutta uusille urille.
Suurikaliiperisia pistooleita, jotka pystyvät ampumaan 9-millisiä tai suurempia luoteja on viimeisen viimeisen viidentoista vuoden aikana alettu valmistaa ennennäkemättömän paljon, kun tuotanto luvut ovat nousseet vuoden 2005 puolesta miljoonasta yli 3,9 miljoonaan vuonna 2020. .38-kaliiperisten pistoolien — pienten käsiaseiden, joiden tarkoituksena on, että niitä voi kantaa huomaamattomasti — valmistusmäärät taas hyppäsivät vuonna 2016 ennätyksellisiin 1,1 miljoonan lukuihin ja vuonna 2020 niitä tehtiin 660 000, mikä sekin ylittää reilusti vuoden 2005 luvun 107 000.
Tämä puhuu kasvavasta kysynnästä tappavammille aseille ja vielä erityisesti sellaisille, jotka on suunniteltu itsepuolustuksen ja joita voi kantaa piilossa.
Kiväärien valmistus on myös kasvanut sen tuplaannuttua vuoden 2005 1,4 miljoonasta 2,8 miljoonaan vuonna 2020, joskin ennätyslukemat nähtiin niin ikään vuonna 2016, kun kiväärejä valmistettiin 4,2 miljoonaa. Kysynnän kasvun suurimpia vauhdittajia ovat puoliautomaattiset aseet, kuten rynnäkkökiväärit.
Miten voimme selittää nämä tilastot
Mikä siis on syynä suurikaliiperisten käsiaseiden sekä puoliautoaattisten kiväärien myynnin nopeaan kasvuun?
Asevalmistajat ovat onnistuneet markkinoimaan todella tehokkaasti kauppatavaransa välttämättömänä itsepuolustukselle kenties paljolti myös siksi, että aseiden kysyntä harrastuskäyttöön on supistunut.
Esimerkiksi vuonna 2005 Smith & Wesson julkisti uuden markkinointikampanjan, jonka teemoina olivat turvallisuus, suojautuminen sekä liikunta. Firman myyntiluvut kohosivat 30% vuonna ja 50% vuonna 2006 varsinkin pistoolien kysynnän valtavan kasvun myötä. Vertailun vuoksi vuonna 2004 Smith & Wessonin myynti oli kasvanut 11% edellisestä.
Tutkimukset kertovat, että aseiden omistajat mainitsevat yhä harvemmin metsästyksen tai liikunnan syyksi aseiden omistamiseen, vaan perustelevat sitä omalla turvallisuudellaan. Aseiden omistajien osuus, jotka kertoivat Gallupille syynä olevan metsästys putosi vuoden 60 prosentista 40 prosenttiin vuonna 2019. Liikunnan vuoksi aseita omistavien määrä outosi vielä sitäkin enemmän.
Vuonna 2021 puolestaan jo 88% aseiden omistajista ilmoitti itsepuolustuksen pääsyyksi, kun osuus vuonna 2005 oli ollut 67%.
Stand your ground -lait kukoistavat
Toinen mahdollinen selitys käsiaseiden suosion kasvulle voivat olla viime vuosina lukuisissa osavaltioissa säädetyt ”Stand-your-ground” -lait. Nämä lait takaavat ihmisille oikeuden tarttua heti aseeseen vaarallisessa tilanteessa.
Utahin osavaltiossa otettiin käyttöön ensimmäinen Stand-your-ground-laki vuonna 1994. Seuraavaksi sellainen säädettiin Floridassa 2005, minkä jälkeen Stand-your-ground-lait tulivat vuonna 2006 käyttöön jo 11 osavaltiossa. Vastaava lakeja on tehty myöhemmin vielä viidessätoista osavaltiossa, joten USA:ssa on yhteensä 28 osavaltiota, joissa on käytössä Stand-your-groun-laki.
Näiden lakien takana on paljolti Kansallisen kivääriyhdistyksen (NRA) lobbauskampanja. Esimerkiksi Floridan laki, jonka johdosta vuonna 2013 George Zimmerman ei saanut syytteitä Trayvon Martinin ampumisesta on paljolti NRA:n puheenjohtajan Marion Hammerin aikaansaannosta.
Ei ole varmaa, kuinka paljon Stand-your-ground-lakeja ajanut kampanja on voimistanut käsiaseiden tuotantoa, mutta on mahdollista, että se on osa suurempaa muutosta, kun aseiden omistus itsepuolustusta varten on normalisoitunut.
Suuri kuva puhuu sen puolesta, että markkinointi on vauhdittanut tappavampien aseiden kysynnän kasvua. Tämä puolestaan näyttää edistäneen asekulttuurin muutosta, joka on siirtänyt ajatusta aseiden omistuksesta metsästyksen ja liikunnan sijaan välttämättömyydeksi, jotta ihmiset voivat suojela itseään rikollisilta.
Lähde: PHYS
Jaa: