Uudenlaiset pienydinvoimalat, eli Small Modular Reactorit kehittyvät hetki hetkeltä. Asiantuntijat sanovat pienydinvoimaloiden merkitsevän uutta aikaa ihmiskunnan energiantuotannossa, kunhan ne saadaan otettua laajamittaisesti käyttöön.
Tälle onkin suuri tarve, koska ihmiskunnalla on kiire siirtymisessä puhtaampaan energiaan ydinvoiman kokiessa uutta nousukautta. Maailman energian tarve kasvaa jatkuvasti muun muassa paljon laskentatehoa vaativan tekoälyn yleistyessä kohisten. Esimerkiksi Goldman Sachs on laskenut, että vuonna 2023 palvelinkeskukset käyttivät 17% edellisvuotta enemmän sähköä.
Kaikista varhaisimmat pienydinvoimalat ovat jo käytössä, mutta niiden laajempi käyttöönotto siintää lähitulevaisuudessa. Yhden reaktorin suunnittelu ja valmistaminen vie vuosia aikaa ja rahaa kymmenistä satoihin miljooniin euroihin, joten vaaditut investoinnit ovat suuria, joskin ydinvoimaloiden mittakaavassa aiempaa pienempiä. Kilpailu on kovaa, kun tällä hetkellä noin kaksikymmentä yritystä pyrkii toistensa edelle pienydinvoimaloiden kehittämisessä ja rakentamisessa. Tässä kilpailussa varsinkin Yhdysvallat on vahvoilla. Monet pitävät parhaana polttoaineena TRISOa (TRi-structural ISOtropic particle fuel), joka muodostuu uraanidioksidista.
Pienydinvoimaloiden etuina ovat muun muassa sähkön hintavakaus pitkällä aikavälillä, energiatehokkuus, nopeampi ja edullisempi rakentaminen, sekä pienempi hiilijalanjälki, TRISO-polttoaineen helpompi kuljetus ja varastointi, sekä vähäinen veden tarve. Pienydinreaktorin tuottaman energian tyypilliseksi hinnaksi on arvioitu noin 60 euroa megawattitunnilta, mikä on vähemmän kuin esimerkiksi tuuli- tai hiilivoimalla.
Suomella on tavoitteena olle hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä, mikä tarkoittaa, että maamme nettokasvihuonekaasupäästöjen on oltava nolla. Tämä on vaikea tavoite, mutta tulevien sukupolvien vuoksi siihen on pyrittävä kaikin voimin.
Pienydinvoimalat on mahdollisuus, jota Suomi ei voi jättää käyttämättä.
Jaa: