PEKING — Alkuvuonna pidettyjen Pekingin talviolympialaisten jäähallit, joissa on järjestetty muun muassa taito- sekä pikaluistelukisat ovat tuoneet esiin myös yhden suurimmista globaaleista ympäristöongelmista — kasvihuonekaasut, joita erilaiset jäähdytysjärjestelmät sekä ilmastointi tuottavat.
Neljässä uudessa hallissa on käytössä uudenaikainen hiilidioksidilla toimiva jäähdytysjärjestelmä, jonka vaikutus ilmaston lämpenemiseen on reilusti pienempi, kuin vanhemmissa keinotekoisia jäähdytysaineita käyttävissä jäähdytyslaitteissa, joilla muut olympialaisten jäähallit toimivat.
Talviolympialaisten järjestäjät ovat sanoneet, että uusien jäähallien hiilidioksidijäähdytys voisi tuoda maailmanlaajuista huomiota keinotekoisille jäähdytysaineille, joista odotetaan tulevan kasvava ongelma, kun kehittyvät maat käyttävät vaurastuessaan yhä enemmän ja enemmän jäähdytyslaitteita.
”Tällä hetkellä monilla ei ole mahdollisuutta ilmanvaihtoon tai ilmanviilennykseen. Kuitenkin maailman mennessä eteenpäin yhä useammalla tulee olemaan niihin mahdollisuus”, sanoo Chuck Booten, joka toimii insinöörinä USA:n energiaviraston uusiutuvan energian tutkimuslaitoksessa.
Urheilijat ovat huolissaan, että ilmastonmuutos vaarantaa talviurheilun sekä kasvattaa tarvetta keinotekoiselle lumelle, mikä kuluttaa suuria määriä vettä ja energiaa. Kiina esimerkiksi rakensi Pekingin talviolympialaisissa käytettyä tekolunta varten massiivisen vesijärjestelmän, joka käytti noin 800 uima-altaan verran vettä ja kisoja varten on otettu käyttöön ilmastoystävällisempää tekniikkaa.
Hiilidioksidilla toimivat jäähdytysjärjestelmät uusissa jäähalleissa ovat merkki seuraavasta askeleesta keinotekoisten jäähdytysaineiden historiassa.
Vuonna 1987 solmitussa kansainvälisessä sopimuksessa valtiot päättivät luopua otsonikerrosta tuhoavista jäähdytysaineista. Tilalle tulivat fluorihiilivedyt, jotka eivät tee aukkoja ilmakehään, mutta saattavat vuotaa ulos vanhoista laitteista, mikä vauhdittaa merkittävästi ilmaston lämpenemistä.
”Vaihdoimme yhden ympäristöhaitan toiseen”, sanoo Danielle Wright, joka työskentelee North American Sustainable Refrigeration Councilissa, joka edistää ympäristöystävällisempien jäähdytysaineiden kehitystä ja käyttöönottoa.
Wright sanoo, että sääntely ja tekniset edistysaskeleet ovat suuresti huomioituja riskejä, joita on aiemmin liitetty esimerkiksi ammoniakkiin ja propaaniin, joita käytettiin laajasti ennen keinotekoisten jäähdytysaineiden nousua, ja jotka eivät lämmitä ilmastoa.
Vaihtoehtoisten jäähdytysaineiden on mahdollista yleistyä voimakkaasti Yhdysvaltojen pyrkiessä luopumaan fluorihiilivedyistä. Siirtymävaihe tulee kuitenkin viemään vuosia ja Booten onkin painottanut, että vaihtoehtoiseen teknologiaan siirtyminen on hankala tehtävä, ja voi olla, että on valittava eri tavoilla epämieluisien ratkaisujen väliltä. Booten kertoo, että vaihtoehtoisia jäähdytysaineita käyttävät laitteet saattavat esimerkiksi käyttää enemmän energiaa, jos ne eivät jäähdy niin hyvin kuin on tarkoitus.
Pohjois-Amerikassa monissa jäähalleissa käytetään jo ammoniakkia jäähdytysaineena, mutta esimerkiksi vuoden 2018 Pyeongchangin talviolympialaisissa jäähallit toimivat haitallisemmilla jäähdytysaineilla, kertoo Xavier Becker, joka on kansainvälisen olympiakomitean apulaisjohtaja.
KOK olikin kehottanut Pekingin talviolympialaisten järjestäjiä ottamaan käyttöön ilmastoystävällisempää tekniikkaa, mikä voi myös toimia esimerkkinä muille, Booten kertoo. Kiina on sanonut, että se saattaa pyrkiä edistämään talviurheilua kansalaistensa keskuudessa.
”Kiinan jäähdytyslaiteteollisuuden on mahdollista muuttua”, Becker sanoo.
KOK:n jäähdytyslaitekonsultti Art Sutherland kertoo, että Pekingissä ei haluttu käyttää ammoniakkia myrkyllisten vuotojen pelossa. Ammoniakin sijaan käytettiinkin suhteellisen uutta hiilidioksidijäähdytystä, jonka ilmastovaikutus on olematon suhteessa keinotekoisiin jäähdytysaineisiin.
Hiilidioksidijäähdytyksellä toimii neljä uusinta hallia, joissa pidettiin taitoluistelu, short track -luistelu, taitoluistelu sekä jääkiekon harjoitukset. Joukko opiskelijoita Pekingin polyteknisestä yliopistosta oli mukana rakentamassa halleja, ja nyt heidän odotetaan siirtyvän suunnittelemaan ja rakentamaan uusia uudenaikaisia jäähalleja eri puolille Kiinaa.
Muut jäähallit tulevat yhä käyttämään jäähdytysaineenaan fluorihiilivetyjen uutta sukupolvea, jonka ilmastovaikutukset ovat pienemmät. Sutherlandin mukaan jäähdytysjärjestelmän vaihtaminen hiilidioksidilla toimivaan on nimittäin varsin vaikeaa.
Environmental Investigation Agencyn vanhempi analyytikko Christina Starr on ylistänyt hiilidioksidilla toimivaa jäähdytystä talviolympialaisissa, mutta muistuttaa, että olisi ollut vielä parempi, jos halleissa ei olisi käytetty ollenkaan fluorihiilivetyjä.
Lähde: USTODAY
Jaa: