Jotta ymmärrämme, mitä on panoksena Applen ja FBI:n välillä, pitää katsoa hieman tulevaisuuteen. Mitä tapahtuu, kun yksityinen ei enää olekaan yksityistä? Mitä tapahtuu kun teknologiateollisuuden tulevaisuus on ennustettavissa? Yksi asia on varma. Mitä enemmän digitaaliset laitteet kehittyvät, sitä enemmän ne syövät henkilökohtaista dataa – ja niiden nälkä vain kasvaa. Nykyisinkin älypuhelimissa on jo paljon sinne ladattua henkilökohtaista dataa: viestejäsi, sähköpostejasi, kuviasi, sijaintisi jne. Huomisen laitteissa, jotka ovat jo nyt alkeellisesti olemassa, tilanne tulee olemaan vielä astetta herkemmällä tasolla.
Kuvittele kaikkea tulevaisuuden teknologiaa – ei pelkästään nopeampia ja parempia älypuhelimia vaan itseohjautuvia autoja, ääniohjauksella toimivia, etänä hallittavia smart-apulaisia, ym. Monet näistä laitteista tulevat olemaan kuvayhteydessä toisiinsa tallentaen, analysoiden, kuunnellen ja keräten lisädataa – ja ennen kaikkea tehden kokoajan syvällisempää tiedonlouhintaa voidakseen analysoida koko paketin.
Jokapäiväiset laitteet tulevat tallentamaan ja analysoimaan jokaisen toimintasi ja lausuntosi. Tästä päästään siihen, miksi teknologiayritykset, puhumattakaan meistä käyttäjistä, pelkäävät Applen oikeusjutun seuraamuksia. Lain toimeenpanoa valvovat virkamiehet ja heidän tukijansa esittävät, että yhtäkään puhelinta ei voi pitää lukkojen takana, jos oikeus määrittää, että sen avaaminen on tärkeää poliisin tutkimuksien vuoksi.
Jos Apple pakotetaan rikkomaan oma turvallisuutensa päästäkseen puhelimen sisään, se rikkoo lupauksen, minkä on aina tehnyt asiakkailleen puhelimen koskemattomuudesta. Tällöin puhelinjätin tulevaisuus voi olla vaakalaudalla.
Mitä jos jokaisen puhelimen voi avata lain voimalla? Voiko kukaan enää koskaan käydä oikeasti yksityistä keskustelua? Olemmeko osa maailmaa, missä salaisuuksien pitämiselle ei ole sijaa?
Applen oikeusjuttu FBI:n kanssa on kannanotto näihin kysymyksiin.
Neli Richards, joka on kirjoittanut aihetta sivuavan kirjan nimeltä ”Intellectual Privacy”, toteaa että kyseisessä Applen tapauksessa ei ole kyse vain tästä nimenomaisesta tapauksesta, vaan mitä suurimmassa määrin myös tulevaisuudesta.
”Jos ilmaisun vapaus on meille tärkeää, meidän täytyy olla tarkkoja, missä ilmaisemme itseämme. Jos meitä jatkuvasti kuunnellaan, monitoroidaan ja nauhoitetaan, vapaa ilmaisumme ja erilaisten uusien, ”outojen” ja kokeellisten ideoiden tuottamisen ja ilmaisemisen kynnys saattaa nousta selvästi. Kuitenkin – useimmat ideat, jotka ovat meille nyt tärkeitä, olivat joskus aiemmin juuri niitä kyseenalaisia ja kummallisia.”
Richadrsin ajatukset saattavat kuulostaa turhankin hälyttäviltä niille, jotka uskovat FBI:n väitteeseen, että avaamispyyntö liittyy ainoastaan käsillä olevaan Applen tapaukseen.
Lähde: 24.2.2016 New York Times
Jaa: