Pitkäikäisyyden teema on viime aikoina herättänyt laajaa kiinnostusta. Kiitos sille kuuluu osaltaan Netflixin dokumenttien, kuten Live to 100: Secrets of the Blue Zones ja Don’t Die: The Man Who Wants to Live Forever menestykselle. Aiemmin lähinnä tiedemaailmaan ja hyvinvointiblogeihin rajoittunut ajatus ihmisiän pidentämisestä – tai ainakin elämänlaadun parantamisesta vanhemmalla iällä – on nyt siirtymässä valtavirran keskusteluun.
Tammikuussa 2021 Nature, yksi arvostetuimmista luonnontieteellisistä julkaisuista, alkoi julkaista ikääntymiseen keskittyvää lehteä nimeltä Nature Aging. Lisäksi Longevitytech.fund:n raportin mukaan alan investoinnit ovat kasvaneet tasaisesti viimeisen vuosikymmenen aikana. Alaa tukevat myös useat nimekkäät henkilöt: Jeff Bezos on tiettävästi sijoittanut Altos Labs -yritykseen, joka keskittyy solujen uudelleenohjelmointiin. Myös Googlen emoyhtiö Alphabetin Calico Life Sciences tutkii, kuinka biologiaa ja koneoppimista voidaan yhdistää ihmisiän pidentämiseksi. Yksi alan suurimmista henkilökohtaisista sijoituksista on OpenAI:n toimitusjohtaja Sam Altmanin noin 180 miljoonan dollarin panostus Retro Biosciencesiin, jonka tavoitteena on pidentää eliniänodotetta kymmenellä vuodella. Nämä rohkeat avaukset osoittavat, ettei pitkäikäisyys ole enää marginaalinen ajatus, vaan siitä on tullut vakavasti otettava sijoituskohde.
Mutta kaikista otsikoista ja hypestä huolimatta pitkäikäisyys on bisneksenä yhä kehittyvä ja hakee muotoaan. Pyritäänkö elämään pidempään vai paremmin? Osa hankkeista tähtää ihmisiän pidentämiseen ja biologisten rajojen venyttämiseen, kun taas toiset keskittyvät elinvoimaisuuden lisäämiseen – eli siihen, että ihmiset viettäisivät vähemmän vuosia huonossa terveydentilassa tai jopa välttyisivät siltä kokonaan.
Lisäksi tieteellinen näyttö on yhä keskeneräistä. Monet yritykset, jotka saavat merkittäviä sijoituksia, rakentavat toimintaansa lupaavan mutta edelleen alkuvaiheessa olevan tutkimuksen varaan. Tämä luo ainutlaatuisen monimutkaisen toimintaympäristön sijoittajille, yrittäjille ja tutkijoille. Pitkäikäisyysalaa navigoidakseen tarvitaan paitsi teknistä ja tieteellistä ymmärrystä myös tervettä kriittisyyttä. Alan saadessa jalansijaa haasteena on erottaa todelliset läpimurrot iskulauseista ja hokemista, sekä vankka tutkimustieto alkuinnostuksesta.
Tämän epävarmuuden keskellä yksi aloite pyrkii tuomaan järjestystä kaaokseen. Longevity Global, neurotieteilijä ja yrittäjä tohtori Christin Glorioson perustama voittoa tavoittelematon järjestö, rakentaa globaalia yhteisöä yhdistääkseen pitkäikäisyysalan tutkijat, yrittäjät ja sijoittajat. Tällaiset yhteisöt kuten Longevity Global ovat elintärkeitä kehittyvien alojen muotoutumisessa. Akateeminen tutkimus on jo pitkään osoittanut, että tällaisilla yhteisöillä on usein ratkaiseva merkitys markkinoiden alkuvaiheessa: ne auttavat alaa vakiintumaan, edistävät tiedon jakamista ja nopeuttavat innovaatioiden syntymistä.
Glorioso, joka toimii myös NeuroAge Therapeuticsin – yrityksen, joka hyödyntää tekoälyä aivojen ikääntymisen seuraamiseen ja ehkäisyyn – toimitusjohtajana perusti järjestön henkilökohtaisesta tarpeesta. ”Kun perustin yritykseni vuonna 2022, etsin kaltaisiani ihmisiä, jotka olisivat kiinnostuneita pitkäikäisyydestä, mutta en löytänyt monia,” hän kertoo. Tämä puute sai hänet toimimaan. Nykyään Longevity Globalissa on yli 926 jäsentä, ja sen ainutlaatuinen jäsenpohja koostuu 44 % yrittäjistä, 38 % tutkijoista ja 15 % sijoittajista. Järjestön tarkoituksena on edistää vertaisoppimista keskittyen paitsi tieteelliseen kehitykseen, myös pitkäikäisyysbisneksen käytännön puoleen – siihen, miten alaa rahoitetaan, skaalataan ja rakennetaan uskottavalla tavalla sen vielä hakiessa muotoaan. Longevity Global toimii eräänlaisena sidekudoksena ekosysteemissä, auttaen toimijoita löytämään yhteistyökumppaneita, oppimaan toisiltaan ja ratkomaan yhdessä ikääntymisen monimutkaisia haasteita.
Yhteisö laajenee globaalisti, ja sillä on nyt jaostot San Franciscossa, New Yorkissa, Dubaissa, Sveitsissä sekä uusimpana Bostonissa. “Bostonissa on kaikki ainekset vahvaan pitkäikäisyysekosysteemiin – huipputason tutkimusta ja elinvoimainen startup-kenttä,” sanoo Justin Taylor, Bostonin jaoston johtaja. “Rakennamme yhteistyöhön perustuvaa yhteisöä, joka vie kehitystä entistä pidemmälle.” Tunnistaen tekoälyn kasvavan merkityksen pitkäikäisyystutkimuksessa, Bostonin jaosto järjestää kesäkuussa yhteistyössä Mindvynen ja 3cubed.ai:n kanssa Aging Code Summit -tapahtuman. Tilaisuudessa tarkastellaan ikääntymisen tulevaisuutta tekoälyn näkökulmasta ja siihen sisältyy myös pitchfest, jossa esitellään lupaavia pitkäikäisyys-startupeja – tarjoten ainutlaatuisen näkymän alan innovatiivisimpiin ideoihin.
Pitkäikäisyyden kehittyessä omaksi liiketoiminnan alakseen, se tarvitsee enemmän kuin pelkkää pääomaa – se vaatii koordinaatiota, uskottavuutta ja yhteistyötä. Yhteisöt, jotka yhdistävät toimijoita tieteen, startupien ja rahoituksen aloilta, voivat ratkaisevasti vaikuttaa siihen, miten ala kehittyy. Tulevina vuosina pitkäikäisyysalan menestys ei ehkä perustu yksittäisiin läpimurtoihin, vaan koko ekosysteemin kykyyn oppia, sopeutua ja kasvaa yhdessä.
Jos sinua kiinnostaa pitkäikäisyysalan Amerikan valloitus, ota yhteyttä:
simo.lahtinen@capteeni.com
+1 641 451 1906
Jaa: