Amerikan lohimarkkina seafood-markkinan voittajaksi

Merenelävien kysyntä tulee laskemaan vuoden 2022 jälkimmäisellä puoliskolla tuotantokustannusten pysyessä korkeina, kertoo Rabobankiin kuuluvan RaboSarchin uusi analyysi.

“Global Aquaculture Update 2H 2022” -tutkimus on alaotsikoltaan “On the Brink of Recession” ja sen tulosten mukaan lohen ja katkarapujen tuotot todennäköisesti laskevat viimeaikojen korkeista luvuista, ja vuoden 2022 viimeiset kuukaudet voivat olla molemmille aloille haastavia.

Tutkimuksen on toimittanut Rabobankin vanhempi merenelävien asiantuntija Gorjan Nikolik, joka uskoo, että taantuman merkit ovat jo alkaneet Euroopan Unionissa sekä Yhdysvalloissa keskellä toipumista pandemiasta, mikä johtaa ravintoloiden kysynnän hiipumiseen, kun ihmiset alkavat tehdä itse enemmän ruokaa.

Tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla lohen ja katkaravun molempien kysyntä ja hinnat olivat ennätyslukemissa, mutta tarjonnan kehitys on mennyt eri suuntiin. Katkaravun tarjonnan kasvu on nimittäin ollut vahvaa vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla, kun taas lohen tarjonta koki suurimman pudotuksensa sitten vuoden 2016 sen sukellettua 6 prosentilla.

”Sekä lohen että katkaravun hinnat tulevat palautumaan ennätyslukemista”, raportti kertoo.

Toisaalta Kiinan nousevalla kysynnällä mereneläville voisi mahdollisesti olla päinvastainen vaikutus katkaravun ja lohen tuottajille erityisesti neljännellä vuosineljänneksellä, jos vain maassa ei tule uusia lockdowneja tai tuontirajoituksia koronan takia, raportti kertoo.

Meriruoan myyjät Pohjois-Amerikassa saattavat kohdata pian vaikeita vuosia, Nikolik sanoo.

”USA tulee pitämään merenelävien kysyntää yllä, mutta ruokapalvelujen kysyntä on selvästi laskemassa. Tästä saattaa alkaa pitkä haastavampi kausi USA:ssa”, Nikolik sanoo.

Euroopassa vallitseva toipuminen koronapandemiasta, mutta samanaikaiset taantumaa enteilevät termit tuovat markkinoille arvaamattomuutta, Rabobank sanoo.

Etelä-Amerikassa Ecuadorin katkarapujen tarjonta jatkaa kasvuaan ja Chilen lohen tarjonnan taas odotetaan voimistuvan vuoden 2022 toisella puoliskolla hankalan alkuvuoden jäljiltä, Rabobank kertoo.

Kaakkois-Aasiassa taas merenelävien vienti kasvaa Vietnamin ja Indonesian voimakkaiden talouksien myötä, joskin Intian on vaikea saavuttaa aiemmat tuotantolukunsa viime vuodelta ja tämän vuoden ensimmäiseltä puoliskolta.

Rabobank pitää Kiinaa maailman merenelävien markkinoiden vakauden avaintekijänä niin kauan kuin maan zero-Covid -politiikka ei häiritse kauppaa ja markkinoita.

”Kiinalla on potentiaali olla veturi katkaravun ja mahdollisesti myös lohen kysynnälle tämän vuoden viimeisellä neljänneksellä. Toisaalta lockdownit ja tuontirajoitukset laskevat merkittävästi tämän todennäköisyyttä”, Nikolik kirjoittaa, ”Pysymme optimistisina sen suhteen, että Kiinasta tulee jälleen tärkeä veturi katkaravun ja lohen kysynnälle ennen vuoden loppua.”

Raportti odottaa rehu-, rahti- ja energiakulujen pysyvän korkeina ja mahdollisesti kasvavan vuoden toisella puoliskolla. Se tuo esiin, että lohenviljelijät ovat tehneet eri puolilla maailmaa suuria voittoja viimeisen puolentoista vuoden aikana korkean hintatason ansiosta, ja ennustaa lohen hintojen ”normalisoituvan osittain mutta pysyvän korkeina” halki vuoden 2022 loppupuoliskon. Lohen pitkän tuotantosyklin takia aiempaa korkeammat ruokkimiskulut eivät tosin ole vielä täysin mukana talousluvuissa, joten ne tulevat vielä painamaan lisää lohiteollisuuden tuottoisuutta, raportti kertoo. Joka tapauksessa alan odotetaan tekevän edelleen mukavia voittomarginaaleja.

Sitä vastoin katkaraputeollisuuden tila näyttää siltä, että jos tarjonnan kasvu jatkuu niin kuin vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla, tai jos kysyntä laskee edelleen laskusuhdannetta ennakoivan kulutuskäyttäytymisen vuoksi, Rabobank arvelee hintojen voivan pudota kalanviljelyn kannattavuusrajan alapuolelle. Itseasiassa tämä on joiltain osin jo tapahtunut globaalilla katkarapualalla, Nikolik sanoo.

”Olemme yhä optimistisia katkarapualan pitkän aikavälin näkymien kanssa, mutta odotamme haastavaa kautta lyhyellä aikavälillä”, Nikolik sanoo.

Samanaikaisesti globaali tarjonta kalalle pysyy suhteellisen vakaana, vaikka Perun kalantuotannon ei odoteta saavuttavan vuoden 2021 tasoa. Suuremmat tuotantoluvut muualla maailmassa eivät tue kattamaan Perun pienentynyttä tuotantomäärää, kertoo Nikolik.

Kalojen hinnat ovat nousseet viime vuonna saavuttaen vastikään 1 600 dollarin (eli 1 580 euron) tason tonnilta samaan aikaan, kun soijapapujen kohonneet hinnat ovat tuoneet soijan hinnan lähes samalle tasolle. Liharuokien kasviperäisten korvikkeiden ennätyskorkeat hinnat tekevät kalaruoista vahvan vaihtoehdon lihaa välttäville. Raportin mukaan kalan ja soijan hintasuhde saavutti siihen asti matalimman tasonsa toukokuussa 2022 soijan korkeiden hintojen takia.

Lähde: seafoodsource

Jaa:

Legal Disclaimer

The content on our website is only meant to provide general information and is not legal advice. We make our best efforts to make sure the information is accurate, but we cannot guarantee it. Do not rely on the content as legal advice. For assistance with legal problems or for a legal inquiry please contact your attorney.