Uusi sisäviljely tekee läpimurtoja Yhdysvalloissa

uusi sisaviljely tekee lapimurtoja yhdysvalloissa

Kuva: laist.com

Yksi maailman teknologisesti kehittyneimmistä sisätiloissa toimivista vertikaaliviljelmistä sijaitsee Etelä-Kalifornian Comptonissa.

Menin paikan päälle saadakseni selville, millainen rooli sisäviljelyllä voi olla tulevaisuuden ruoantuotannossa. Kun ihmisen aiheuttama saastuminen ilmakehässä johtaa yhä äärimmäisempiin sääoloihin, mikä vaikeuttaa – ellei tee mahdottomaksi – maanviljelyä aiemmin tuottavilla alueilla, voisiko sisäviljely olla osa ratkaisua?

Myönnän, että olen melko skeptinen tämän huipputeknologisen viljelyn suhteen. Kuinka käytännöllistä se on? Mitä kompromisseja se vaatii? Ja kuinka paljon tämä viljelmä todella hyödyttää Comptonia?

Nämä kysymykset mielessäni käännyin pohjoisen Comptonin keskustassa sijaitsevan, siistin valkoisen varaston parkkipaikalle. Aiemmin tyhjillään ollut varasto sijaitsee asuinalueen vastapäätä ja isomman teollisuusrakennuksen sekä rekkojen täyttämän pihan vieressä.

Sisällä on San Franciscossa perustetun startup-yritys Plentyn kehittämä uraauurtava kaupallisen mittaluokan viljelmä. Se avattiin virallisesti viime toukokuussa ja on maan länsiosien suurin sisätiloissa toimiva vertikaaliviljelmä.

Astuttuani sisään minut vastaanottaa viileä ilmastointi ja Erin Santy, yrityksen mediayhteyshenkilö. Hän vie minut ylös parvelle. Sieltä näen valtavat robottikädet liikuttamassa korkeita, kapeita viljelykasvien torneja.

“Kun sanot viljely, tämä ei ole se, mikä tulee ensimmäisenä mieleen, mutta kuinka siistiä tämä voikaan olla?” Santy sanoi. “Viidenkymmenen vuoden päästä tämä saattaa olla jo arkipäivää!”

Miksi viljellä sisällä?

10 000 neliömetrin viljelmä pystyy kasvattamaan noin kaksi miljoonaa kiloa pinaattia, lehtikaalia, kevätsalaattisekoitusta ja rucolaa joka vuosi. Tämä määrä vastaa noin 16 miljoonaa vihannespakkausta, joita näemme ruokakaupassa, ja se tuotetaan paljon pienemmässä tilassa kuin mitä tarvitaan saman määrän kasvattamiseen ulkona.

Plenty myy tuotteitaan Whole Foodsissa, Bristol Farmsissa, Gelson’sissa ja useimmissa Walmartin myymälöissä Etelä-Kaliforniassa. He ovat juuri lanseeranneet yhteistyön 7/11:n

kanssa myydäkseen salaatteja myös sen liikkeissä.

“Meidän tavoitteemme on pystyä tarjoamaan paikallisesti kasvatettua ruokaa, ja tärkeä osa tavoitetta on, kuinka saamme sen lähemmäs syöjiään?” Santy sanoi. “Osittain tämä tarkoittaa viljelyä urbaanimmalla ja tiheämmin asutulla alueella, kuten Comptonissa.” Hän kertoi, että hinnat ovat toistaiseksi samalla tasolla kuin luomutuotteiden, koska viljelmien rakentaminen on kallista, eikä niitä ole vielä paljoa. Mutta hän mainitsi, että hinnat eivät vaihtele samalla tavalla kuin perinteisesti kasvatettujen vihannesten hinnat, koska ne eivät ole alttiita säävaihteluille tai toimitusketjun häiriöille.

Yksi suurimmista sisäviljelyn eduista on se, että se voi käyttää jopa 98 % vähemmän vettä verrattuna perinteiseen viljelyyn, kertoi tutkija Shamim Ahamed, joka tutkii edistyneitä viljelytekniikoita UC Davisissa. Hän kertoo, että toisaalta suurimpana haittana on, että se käyttää paljon sähköä. Tämä johtuu siitä, että kasvien kasvattamiseen tarvitaan keinovalaistusta sekä lämmitystä oikeiden lämpötilojen ylläpitämiseksi sisällä.

“Tämä on pääsyy siihen, miksi sisäviljelyllä on suuri hiilijalanjälki,” Ahamed kertoi LAistille.

Hän sanoi, että koska sähköverkko on kokonaisuudessaan siirtymässä ekologisemmaksi, hiilijalanjälki tulee jatkossa laskemaan. Ja Ahamedin mukaan on monia tapoja, joilla sisäviljelmät voivat käyttää energiaa erittäin tehokkaasti tai tuottaa omaa puhtaampaa energiaa paikan päällä.

Santy kertoi, että Plenty käytti aurinkovoimaa energian tuottamiseen pienemmällä koemaatilallaan Pohjois-Kaliforniassa, mutta he eivät valinneet samaa ratkaisua Comptonin tilalle, koska tilaa ei ollut tarvittavalle määrälle paneeleja. Hän sanoi, että katon päälle asennettujen paneelien tuottama sähkömäärä olisi liian vähäinen eikä taloudellisesti kannattavaa. Hän lisäsi, että tällä hetkellä he käyttävät verkkovirtaa, josta noin 40 % on uusiutuvista lähteistä.

Ja kuten Ahamed huomautti, perinteisellä maataloudella on myös valtava hiilijalanjälki. Pääasiassa maankäytön muutosten, karjatalouden ja maaperän köyhtymisen vuoksi maanviljely aiheuttaa noin neljänneksen ihmisen aiheuttamista globaaleista kasvihuonekaasupäästöistä ja noin 10 % Yhdysvaltojen vastaavista.

Mutta on olemassa rajoituksia, ainakin tällä hetkellä, sille, mitä elintarvikkeita voidaan viljellä tällä tavalla sisätiloissa. Ahamed sanoi, että sisätiloissa toimiva vertikaaliviljely toimii tietyille kasveille, kuten lehtivihanneksille, mansikoille ja tomaateille – kasveille, jotka ovat myös erittäin alttiita ilmastonmuutoksen vaikutuksille. Vaikka sisäviljely ei voi Ahamedin mukaan täysin korvata ulkoviljelyä, hän sanoi, että se on osa tulevaisuuden ruokatuotantoa.

Miten sisäviljely toimii?

Ennen kuin pääsemme sisälle Plentyn Comptonin tilalle, meidän täytyy pukeutua täysiin suojavarusteisiin ja suorittaa huolellinen desinfiointi. Salaatteihin ei koskaan kosketa paljain käsin: ympäristö pidetään niin puhtaana, ettei torjunta-aineita tarvita. Tämä tarkoittaa myös sitä, että niitä ei tarvitse pestä ennen syömistä, joten salaatteja ei “kolminkertaispesetä”, kuten monia ruokakaupoista ostamiamme vihanneksia. Tämä, yhdessä sen kanssa, että salaatit kasvatetaan paljon lähempänä kauppoja, joihin ne päätyvät, tarkoittaa, että Plentyn salaatilla on pidempi säilyvyysaika – ne pysyvät tuoreina jopa 21 päivää, Santy kertoi.

Kun olemme pukeutuneet suojavarusteisiin, siirrymme sisälle. Ensimmäinen pysähdyspaikka on kylvöhuone. Siellä siemenlaatikot kulkevat liukuhihnaa pitkin, ja koneet asettavat tarkan määrän siemeniä multaan, minkä jälkeen päälle suihkutetaan juuri sopiva määrä vettä ja ravinteita.

Sitten siirrymme kirkkaasti valaistuun huoneeseen, joka on täynnä värikkäitä valoja ja jota kutsutaan itämishuoneeksi. En voi ottaa kuvia – keinovalojen erityinen yhdistelmä on patentoitu ja yrityksen salaisuus, joka auttaa kasveja kasvamaan nopeammin. Kasvit ovat valmiita sadonkorjuuseen noin 30 päivässä, kun ulkona pellolla niiden kasvaminen kestäisi 60–90 päivää, Santy sanoi.

Muutaman viikon jälkeen tässä huoneessa pienet kasvit kuljetetaan liukuhihnalla robottien luokse, jotka nostavat ne tarjottimilta ja asettavat ne kasvutorneihin, jotka ulottuvat useiden kerrosten korkeuteen.

“Kuvittele, kuinka herkkä sen robotin sormien täytyy olla, jotta se voi nostaa kasvin repimättä sitä tai sen juuria,” Santy sanoi.

Sitten kasveilla täytetyt tornit siirretään paljon suuremmalla robottikäsivarrella toiselle kuljetinjärjestelmälle, joka vie ne viimeiseen kasvatushuoneeseen.

“Kun seisot kymmenmetrisen salaattiseinän edessä, siinä vaiheessa se on todella vaikuttavaa,” sanoi Yatae Lewis, maatilan toiminnasta vastaava johtaja. “Sanon ihmisille, että työskentelen Willy Wonkan suklaatehtaassa.”

Tämän huoneen valo on erittäin voimakas ja myös patentoitu. Kasvit pysyvät täällä pari viikkoa, kunnes ne ovat valmiita sadonkorjuuseen. Vehreät, purppuraiset ja vihreät kevätsalaatit, lehtikaalit ja pinaatit kohoavat tornimaisesti ylitseni.

Huone on myös kostea. Kaikki vesi, jonka kasvit tässä tilassa haihduttavat – käytännössä siis “hikoilevat” – kierrätetään. Tämä auttaa tilaa käyttämään noin 90 % vähemmän vettä kuin perinteinen viljely, Santy kertoi.

Mitä tila tarkoittaa Comptonille?

Viljelyssä ei ole Comptonille mitään uutta. 1900-luvun alussa Compton oli maatalouden keskus. Compton Creek, joka on merkittävä sivujoki Los Angeles -joelle, tarjosi luotettavan vesilähteen ja ravinteikkaan maaperän. Etelä-Kalifornian auringonpaiste loi täydelliset kasvuolosuhteet.

Comptonin pormestari Emma Sharif totesi, että Plentyn sisätilaviljely on tapa tuoda tämä perintö takaisin uudella tavalla.

“Tämä ei ole vain kunnianosoitus menneisyydellemme. Se on rohkea askel kohti viljelyn tulevaisuutta,” hän kertoi LAistille.

Sharif sanoi myös, että yksi tärkeimmistä syistä tukea yrityksen tuloa Comptoniin oli se, että se tuo mukanaan kipeästi kaivattuja työpaikkoja. Osa kaupungin sopimusta Plentyn kanssa on, että vähintään kolmasosan tilan 70 työntekijästä täytyy olla Comptonista. Tällä hetkellä noin 31 % työntekijöistä onkin paikallisia, kertoi Yatae Lewis, tilan operatiivinen johtaja.

Lewis kasvoi Long Beachissä ja on asunut Comptonissa 20 vuotta.
“Compton tunnetaan monista asioista,” Lewis sanoi. “Sisätilaviljely ei todellakaan ole yksi niistä. Mahdollisuus olla mukana muuttamassa Comptonin tarinaa oli asia, johon tartuin innolla.”

Hän on työskennellyt tilalla kolme vuotta ja nähnyt, kuinka tyhjä varasto on muuttunut sisäviljelyn voimanpesäksi. Hän totesi, että vaikka työpaikkojen määrä ei ole suuri, niiden laatu on sitäkin parempi. “Me haluamme työpaikkoja, mutta emme pelkästään työpaikkoja – haluamme hyviä työpaikkoja,” Lewis sanoi. “Ja ei vain hyviä työpaikkoja, vaan sellaisia, joista voimme olla ylpeitä. Jos voimme tarjota tämän 30 prosentille työvoimasta, se on upeaa.”

Lewis kertoi, että Comptonin paikallisille suunnatut työtehtävät vaihtelevat kenttäteknikoista viljelijöihin ja johtajiin. Santyn mukaan suurimmassa osassa tehtävistä ei vaadita koulutusta, ja niistä maksetaan kilpailukykyistä palkkaa sekä tarjotaan etuja. Lewis mainitsi, että yksi Comptonin työntekijöistä pystyi hiljattain toteuttamaan unelmansa matkustaa Etelä-Koreaan K-pop-konserttiin työnsä ansiosta. “Jos joku meistä hankkii passin, näkee maailmaa ja tuo tämän kokemuksen takaisin Comptoniin, koska työskentelee Plentyllä, on se juuri sitä, mitä toivomme,” Lewis sanoi.

Lewis, joka toimii myös Plentyn yhteisövastaavana, kertoi, että yritys on tehnyt yhteistyötä Compton Run Clubin kanssa järjestämällä tapahtumia ja varainkeruuta. Lisäksi heillä on kumppanuuksia seitsemän paikallisen yläkoulun kanssa STEM-koulutuksen (tiede, teknologia, insinööritaito ja matematiikka) edistämiseksi.

“Minulla on 13-vuotias poika, joka on kiinnostunut robotiikasta, insinöörityöstä ja tietokoneohjelmoinnista,” Lewis sanoi. “Kun tuon hänet työpaikalle ‘ota lapsi mukaan töihin’ -päivänä ja hän näkee robotit sekä juttelee insinöörien kanssa, hänen mielensä räjähtää. On todella inspiroivaa ajatella, että poikani unelmien työpaikka voi olla viiden minuutin päässä hänen kotikaupungissaan.”

Jos sinua kiinnostaa uusien viljelymenetelmien Amerikan valloitus, ota yhteyttä:
simo.lahtinen@capteeni.com
+1 641 451 1906

Lähde: laist.com

Jaa:

Legal Disclaimer

The content on our website is only meant to provide general information and is not legal advice. We make our best efforts to make sure the information is accurate, but we cannot guarantee it. Do not rely on the content as legal advice. For assistance with legal problems or for a legal inquiry please contact your attorney.