G7-maiden valtiovarainministerit pääsivät viikonloppuna historialliseen sopuun yritysverosta, jonka alarajaksi kaikki maat asettavat 15 prosenttia. Sopimusta ennen on ollut esillä kysymyksiä herättänyt tapaus, jossa suuryritys ei ole maksanut ollenkaan veroja. Nimittäin Microsoftin Irlannin tytäryhtiö Microsoft Round Island One teki viime vuonna muhkeat 315 miljardin dollarin voitot, mutta vältti kaikki verot sillä, että yhtiö on kirjoilla Bermudassa. Summa vastaa lähes kolmea neljäsosaa Irlannin bruttokansantuotteesta ja se tulee yhtiöltä, jolla ei ole yhtäkään työntekijää. Samankaltaiset tapaukset ovat myös yhä yleisempiä. Tämän vuoden toukokuussa Amazon ilmoitti 44 miljardin euron liikevaihdon viime vuodelle Euroopassa, mutta sen kirjanpidon mukaan suuryritys teki 1,2 miljardia tappiota, joten veroja ei maksettu yhtään.
Edellisen kaltaiset tapaukset siivittivät G7-maiden neuvotteluita eteenpäin ja nyt on odotettavissa, että yritykset tulevat maksamaan vähintään 15% veroja riippumatta siitä missä niiden pääkonttorit sijaitsevat. Tarkoituksena on myös tukkia porsaanreikiä ja pakottaa esimerkiksi monikansalliset teknologiajätit kuten Amazon ja Microsoft maksamaan veronsa sinne missä ne myyvät tuotteensa ja palvelunsa riippumatta siitä ovatko ne fyysisesti paikalla näissä maissa. OECD arvioi, että sopimus tulee lisäämään verotuloja enimmillään noin 80 miljardilla dollarilla, mutta luvut voivat vielä muuttua kun sopimus tarkentuu.
Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire kuvaili sopimuksen olevan ”alkupiste” ja hän lupaili, että tulevina kuukausina tullaa taistelemaan sen puolesta, että veroaste tulisi olemaan mahdollisimman korkea. Työtä on vielä runsaasti tehtävänä ja sopimusta on rummutettava eteenpäin G20-maiden kokouksessa, joka järjestetään heinäkuussa Italiassa. Lopullisiin neuvotteluihin tulee osallistumaan vielä yhteensä 139 maata. Joka tapauksessa viikonlopun tapahtumat olivat suuri askel kohti muutosta. Millä tasolla yritysverot sitten ovat eri maissa?
OECD:n dataan perustuva alla oleva kuvaaja näyttää valittujen maiden valtiollisen yritysveroasteen (joko tasavero tai ylin marginaali). Yhdysvalloissa yritysvero alennettiin 35 prosentista 21 prosenttiin vuonna 2018 mutta presidentti Biden on suunnitellut sen nostoa 28 prosentin tasolle. Viimeaikoina on tosin ollut esillä, että Biden saattaa luopua aikeesta vastineena republikaanien tuelle tämän kunnianhimoisille infrastruktuurihankkeille. Irlannin yritysveroaste taas on yhä pahamaineisen matala 12,5%, mikä on saanut Googlen, Facebookin ja muita teknologiajättejä perustamaan Euroopan pääkonttorinsa Dubliniin.
USA pärjää hyvin yritysveron vertailussa
Lähde: Statista
Jaa: