Verotetaan rikkaita: miten USA:n marginaaliveroaste on kehittynyt

New York Times on ilmoittanut, että presidentti Biden pyrkii kasvattamaan rikkaiden verotusta, jotta lastenhoitoon ja koulutukseen riittäisi rahoitusta. American Family Planiksi kutsutun ohjelman tarkoitus on vähentää köyhyyttä, laskea lastenhoidon kustannuksia, tuoda kansallinen vanhempainvapaa käyttöön ja tehdä päiväkodista sekä kansalaisopistoista ilmaisia. Kustannukset katettaisiin lähes kaksinkertaistamalla myyntivoittovero yli miljoona dollaria vuodessa tienaavilta, jolloin marginaaliveroaste kasvaisi 37 prosentista 39,6 prosenttiin.

Rikkaiden ankarampaa verotusta kannattavat ovat jo vuosia pyrkineet hilaamaan marginaaliveroastetta ylös ja newyorkilainen kongressiedustaja Alexandria Ocasio-Cortez on jopa alkuvuodesta 2019 ehdottanut maailman talousfoorumin edessä 70% veroastetta rikkaille. Vaikka suunnitelma sai Sveitsissä jäätävän vastaanoton, enemmistö yhdysvaltalaisista on idean kannalla. Hill/HarrisX:n kyselytutkimuksen mukaan 59% amerikkalaisista ja republikaanien kannattajistakin 45% tukee ajatusta 70% marginaaliverosta rikkaille.

Ocasio-Cortezin esittämä 70% veroaste on kuitenkin aikoinaan ollut Yhdysvalloissa arkipäivää. Esimerkiksi marginaaliveroaste kaikista suurituloisimmille oli toisen maailmansodan lopussa 94% ja vielä 60-luvun alussakin se oli 91% tasoa. Kaikki muuttui Reaganin presidenttiyden aikaan tämän lyödessä verotuksen lakoon ja marginaaliveroaste putosi 50 prosenttiin vuonna 1982. Vuoden 1987 lähtien marginaaliveroaste ei ole enää kertaakaan ylittänyt 40 prosenttia.

100621-b

Lähde: Statista

Jaa:

Legal Disclaimer

The content on our website is only meant to provide general information and is not legal advice. We make our best efforts to make sure the information is accurate, but we cannot guarantee it. Do not rely on the content as legal advice. For assistance with legal problems or for a legal inquiry please contact your attorney.